Неудържимият възход на Маша и Мечока: 1 част

Неудържимият възход на Маша и Мечока: 1 част

Миналата седмица световните агенции разпространиха любопитна информация: серията “Маша и каша” от сериала “Маша и Мечока”, е поставила невероятен рекорд: гледана е на YouTube от над 1,8 милиарда души! Тя е в списъка на най-популярните видеа на планетата, като е изпреварила клипа на Адел Hello. “Маша и каша” зае шестото място в рейтинга на най-гледаните клипа на YouTube за цялата история на съществуването на тази платформа.
В интерес на истината значимия праг от 1 милиард гледания тази серия преодоля точно преди една година – през декември 2015 г. Всеки ден тя е гледана от над 3.2 милиона души – хора, които говорят английски, немски, френски, испански, португалски, китайски, украински езици… А общото число на виделите сериала за периода от 2012 година (когато е качен на канала GetMovies) до 2015 година, е около 6 милиарда души. Излиза, че почти цялото земно население се наслаждавало на лудориите на Маша и търпението на Мечока!

И на мен “Маша и Мечока” е един от любимите ми съвременни руски сериали – заедно с “Кухня”, ”Как я стал русским”, много нови комедии, екшъни и др. Следя го редовно от януари 2009 г., когато се появи на бял свят. Човечен, наситен с доброта и весело настроение, той съвсем естествено се хареса на милиони хора в света. Още през първата година от появата си сериала получи 16 престижни награди. Включен бе в програмата на фестивала на анимационни филми в Анси (Франция). Американското списание Animation Magazine постави „Маша и Мечока“ в списъка на проектите, които най-вероятно ще станат класика в бъдеще. Сериалът е и първия руски лауерат на американската премия Kidscreen Awards в категорията Creative Talent. Спечели и престижната премия Animation Of Year – 2015.
“Маша и Мечока” го гледат в САЩ, Канада, Тайван, Израел, Южна Корея, Индонезия, Латинска Америка, Близкия Изток… Излъчват го канали като Cartoon Network, Cartoonito (Великобритания), KIKA (Германия), France TV (Франция), RAI (Италия), NBC Universal (Франция), Panda (Испания), Sony Music… Рейтингът му е изключително висок, в много страни сериите се показват по шест пъти на ден. По количеството гледания в мрежата “Маша и Мечока” остави далеч зад себе си конкурентите от Nickelodeon и Disney.
И има за какво – “Маша и Мечока” е една чудесна, смешна история. За разлика от традиционните мултфилми в нея няма досадна дидактика. Маша кипи от енергия – италиански журналисти я нарекоха “професионален разрушител”: тя има най-добри намерения, но прави доста бели. Не случайно животните в гората бягат, щом тя се зададе. А благородния Мечок, който се чувства отговорен за миниатюрната Маша и разрешава да бъде себе си. Той си мисли, че възпитава Маша, докато тя всъщност умело го управлява.


Заслугата да се появи този великолепен сериал е на Олег Кузовков, който днес е художествения ръководител на студията „Анимаккорд“, където той се ражда. В средата на 90-те години на миналия век, Олег е на почивка в Крим. И там на черноморския плаж е впечатлен от малко момиченце с неизчерпаема енергия. Нито родителите му, нито другите хора на плажа, са могли да си отдъхнат от този “малък ядрен реактор” (така я кръщава Олег). Момиченцето раздавало неуморно команди наляво и надясно. Тя така уморила почиващите, че някои започнали да бягат, веднага щом я зървали да се появява на плажа.

Първият (2009 – 2012 г.) и вторият сезон (2012 – 2015 г.) включиха по 26 серии. На 28.11.2015 г. стартира третия сезон, който ще приключи през 2017 г., също с 26 серии. Производството на една серия от около 6 минути продължава към 4 месеца. Филмът е направен по технологията на триизмерната анимация – с 3D CGI технология и 2D Flash анимация. Всяка 6-минутна серия е нарисувана в нов стил, който не се повтаря.