Неуспехът е основата на успеха

Неуспехът е основата на успеха

 

 

 

Соичиро Хонда е роден на 17 ноември 1906 в селцето Комио, префектура Шидзуока. Семейството, в което расте е много бедно, а той е най-голямото дете в него. И затова на 16 години Соичиро напуска училище и започва работа във фирма за ремонт на автомобили в Токио. Но всичко това не му попречва да израсне, като световно знаменит инженер и предприемач. Има над 150 регистрирани патента, основател е на мощната мултинационална автомобилна корпорация Хонда Мотор. Та този несъмненно много успешно реализирал се в живота човек, е казал следните мъдри думи:
– Успехът представлява 1% от твоята работа и е резултат от други 99%, наречени неуспех!
Няма как да намериш най-доброто решение, ако се страхуваш от провал. Най-добрите продукти са предшествани и от най-много неудачи. Единственият начин да не се провалиш, е да не се опитваш. Не грешат само онези, които никога нищо не правят.


Навсякъде се срещат хора свръх предпазливи, поставили си за цел да не поемат отговорност. Те стриктно изпълняват инструкции и нареждания, и избягват да проявяват, каквато и да е инициатива. Но да елиминираш необходимостта от необичайни идеи, защото непознатото е с повишен риск, означава да загубиш конкурентоспособността си. И така да навредиш на себе си и на организацията, за която работиш. Неслучайно бившият ръководител на компанията Warner – Стив Рос, се е водел от следното правило: трябва да се уволняват онези сътрудници, които рядко грешат. За него служители, които не се провалят, имитират дейност, не работят достатъчно енергично, не поемат рискове и затова не са полезни за компанията.
Отношението ни към неуспеха, определя дали сме в състояние да се справяме с предизвикателствата на околния свят. А точно това е една от най-важните предпоставки за успеха ни днес. Проблемите, които срещаме няма да намаляват – тенденцията е те само да нарастват. Причините за това са увеличаващата се комплексност на света, динамичния ръст на новите технологии, ожесточаващата се конкуренция не само помежду ни, но много скоро между нас и най-новите ни партньори – роботите.
За хората, които успяват не е тайна, че има неща, които не можеш да направиш, докато не се научиш, как да ги правиш. Но на тях им е известно и още нещо: има неща, които трябва да направиш, за да се научиш как да ги правиш.

Неуспехът е точно това: ние разбираме, че подхода, който сме възприели е неприемлив и неадекватен. И затова трябва да потърсим други решения на проблема, който ни занимава.
Хората, които успяват, приемат това, което им е поднесла съдбата като безценен урок. Те се стремат да не повтарят грешките, които са ги довели до временния неуспех. За тях по-важното е, че е установена безперспективността на възприет подход и е разбрано нещо ново за конкретен проблем. А всичко това е предпоставка за намиране и на необичайно решение утре. Те просто предприемат други действия, за да продължат пътя си към своята цел.
В наше време печели този, който намира и предлага нестандартни решения. Техните перспективи са неизвестни – какви ще са резултатите от тях е трудно да се каже предварително. Но точно непредсказуемостта е в основата на най-големите открития на човешката цивилизация. Нашите предшественици са опитвали, правели са неверни крачки, но не са се отказвали, защото са се проваляли. Така са се появили всички шедьоври в човешката дейност – от парната машина до смартфона. Истината е, че поредица от неуспехи съпътстват появата на всяко непознато нещо – от предмет на изкуството до създаването на нова рецепта за тържествена вечеря.


Легендарният Джак Ма, основател на най-голямата онлайн платформа на планетата – Алибаба и мултимилиардер, казва:
– Може да имаш много проблеми, но докато те не са те убили, трябва да ставаш и да започваш наново. Не чакай събитията да станат благоприятни за теб, просто действай, ако искаш да успееш. И се въоръжи с търпение. Ако имаш идея, страстно си увлечен от нея и се бориш за реализацията и, то ти ще успееш. Ако сам не се предадеш, то имаш шанс. Да се предадеш е най-големия провал!
Всички хора, които са постигнали високи резултати, не са се страхували да рискуват. За тях неизбежните препятствия съществуват, за да бъдат преодолявани. Те са били завладяни от своята идея и процеса на нейната реализация.
Ада Йонат живее в Израел и дълги години изучава структурата и функциите на рибозомата. Тя признава, че когато е разказвала на колеги за предмета на своите научни изследвания, те са я мислели за ненормална. И са и казвали, че къде по-големи учени от нея, са се опитвали да решат тази задача, но не са успявали. Затова е по-добре да не си губи времето. Но Ада упорито е работила, докато не е намерила отговор на въпросите, който са я занимавали. В резултат точно на своята настойчивост тя съумява да разреши една много сложна научна загадка. И да бъде съвсем заслужено най-високо оценена – да получи Нобелова награда.


Успяваме, ако се научим да виждаме перспективи там, където другите забелязват само проблеми. Ако вярваме, че в света няма нищо невъзможно и непостижимо. Помним съвета на древния римски философ и писател Сенека, казан преди повече от 2000 години: зад всяка трудност се крие и възможност!
Светът не се нуждае от послушни хора, опитващи се да се приспособят към мнението на властимащите. На него са му нужни личности енергични и ентусиазирани, независими и нетрадиционни. Непокорни хора, които не се страхуват от неуспеха, а винаги са готови да приемат разумни рискове.
Защото знаят, че точно те са стъпалата, които водят до върха.