Не бедните, а богатите съсипват планетата ни!

Не бедните, а богатите съсипват планетата ни!

https://gdb.rferl.org/8878C767-F85C-49B7-AEE6-095DFF9136EB_w1200_r1.jpg

Вероятно малцина са тези, които не биха пожелали да са като богатите. Не просто да не се притесняват как да свържат двата края и дали децата им ще видят тази година морето. Но да живеят в просторни и уютни домове, от чиито прозорци да наблюдават единствено зелените върхове на гората. Не само на тяхно и на децата им име, но за всеки случаи и на доверени лица да са записани по няколко апартамента в елитни райони на света. В гаражите им да има автомобили за всеки случай – от спортен модел до вседеходен джип. В сметките им, разпръснати в различни банки по света и у нас, а и в разни чекмеджета из стаите им да лежат дебели пачки от валута, защитаваща ги от инфлацията. Да не се замислят как ще платят образованието на децата си в елитни университети, които сами по себе си им гарантират безпроблемна руализация утре… Та богатството е всичко – истинска свобода, високо място в обществото, ефективно средство за постигане на всяка цел.

И в името на многото пари немалко хора са готови на какво ли не – от внос на боклуци до физическото отстраняване на пречещ  конкурент. В преследването на голямото богатство няма принципи – партиите се сменят като ръкавици например, важното е да гарантират пост, от който ще може да се граби. Всички подходи, които ни  приближават до милионите, са добре дошли.

Само дето богатството съсипва живота на Земята. То е основната бариера, която  пречи да се постигне така необходимата на човечеството  устойчивост. И истината е, че не бедните, а богатите нанасят повече вреда на света.

Това е основният извод от много интересно проучване, което осъществиха учени от Австралия, Великобритания и Швейцария (Thomas Wiedmann, Manfred Lenzen, Lorenz T. Keyßer & Julia K. Steinberger). Резултатите от него са публикувани в авторитетното научно  списание  Nature, което съществува от 1869 г.

Учените са установили: най-богатите в света (само милиардерите са 2095 души според Forbes)  са отговорни от една четвърт до 43 на сто от сумарните негативни въздействия на хората върху околната среда. В същото време най-бедните – почти 4 милиарда души, са причинители едва на 10 на сто от тези вреди.

https://novorossia.su/sites/default/files/styles/for_news_origin/public/drttzmkwaaaz-mh.jpg?itok=HKEtsNsx

Растежът на богатството води до унищожаване на живота на планетата. Сами по себе си и най-съвремените технологии имат своите ограничения – решението на проблема е богатите да намалят консумацията си.

Мит е, че в условията на т.н. демокрация избирателите решават, кой ще е на власт. Истината е, че богатите и контролираните от тях медии внушават „правилния избор“ на тълпата. Реално богатите избират, кой да е начело на властта – на тяхната власт, която няма нищо общо с истинските потребности на мнозинството. И точно най-богатите с техните правителства имат и най-голям интерес умишлено да насърчават високото потребление и да пречат на начина на живот, ориентиран към достатъчността, твърдят учените. Поведението на хората силно се влияе от достигащата до тях информация и модели, които са изцяло под контрола на най-богатите. Това обяснява, защо новите поколения са все по-силно консуматорски ориентирани.

Учените отбелязват, че за неговото налагане е измислено и т.н. „позиционно потребление“ – да се купуват маркови стоки, след задоволяване на елементарните потребности. Спиралата за повече пазаруване, благодарание на което да показваш, че си нещо повече от другите, е създадена от богатите и обслужва само техните интереси.

Богатите по света са отговорни за вредните въздействия върху околната среда, са категорични учените. Обслужващите ги икономически модели, масовата култура и медии стимулират непрекъснато разширяването на потреблението. И същевременно не позволяват да се реализират необходимите обществени промени.

Друго проучване, осъществено в Калифорнийският университе доказва: трудно ще натрупаш много пари, ако не си готов да нарушаваш писани и неписани правила. Точно богатите, а не бедните са склонни да лъжат, мамят, корумпират, да вършат всякакви непочтени неща. Като притежатели на значителни ресурси те се смятат за изключително привилегировани, хора с огромна власт, на които им е гарантирана неприкосновеност и им е позволено всичко.

Доказателства за верността на подобни изводи от научни изследвания, може да намерим предостатъчно и у нас. Най-богатите заграбват и реално унищожават приказни кътчета от природата ни. Правителствата, които те назначават, водят икономическа политика, която е чужда на обществените интереси. А изцяло контролираните от тях медии денонощно промиват мозъците на милиони, най-вече на млади хора, които и без това са лишени и от критично мислене. За да им внушават консуматорски модели на поведение като единствено достойната цел в живота им. Резултатът от действията на най-богатите и у нас през последните три десетилетия е очевиден: България е на последно място на нашия континент по всички показатели – от образование и здравеопазване до екология. Но е първа по равнища на корупция и злоупотреба със служебното положение.

https://i.ytimg.com/vi/JknVKz_RmEA/maxresdefault.jpg

Богатите не следва да са идеал, достоен за подражание. Дори и само заради това, че с почтен труд е практически немислимо да забогатаеш – за това са нужни други подходи, извън света на морала и уважението към закона. Британският писател Майкъл Маршал Смит (роден през 1965 г.) точно го е формулирал: никой няма да стане богат, ако играе по правилата, които преподават в университета. Искаш ли да натрупаш милиони, ще трябва да имаш нагласата да ги пренебрегваш.

Има ли изход от ситуацията? Австралийските, британските и швейцарските учени се обединяват около разбирането: необходими са мащабни политически реформи и промяна в схващането, че богатството е единственото най-добро нещо. За тях планетата ще бъде спасена, ако бъдат създадени общества, които са способни да защитават климата и екосистемите.

И да обогатяват хората не с пари, а със здраве и щастие.