Не постъпвайте така с тях – та те са вашите деца!

Не постъпвайте така с тях – та те са вашите деца!

 

 

В супермаркета съм. Пред мен млада жена, а до нея момиченце – някъде около 5-6 годинки. Количката на майката е пълна догоре с лъскави пакети и бутилки. Опашката е дълга. Така и така ще скучая и решавам да позная, от какви продукти прелива тяхната количка. Оказва се, че не е толкова трудно – в нея има предостатъчно сладкиши, чипсове, различни полуфабрикати, много газирани напитки.


Заглеждам се в момиченцето. Много чаровно, но пълничко. По-точно твърде възпълничко. Едвам се въздържам да не запитам майка му, с какво толкова я е ядосало, че е решила да му създаде допълнителни здравословни проблеми, като е накупила тези пълни с токсини продукти.
Но не я питам – някак си некрасиво ще е. А и двете са в прекрасно настроение, що да им го развалям?


В интерес на истината все по-често наблюдавам подобни ситуации – колички в магазини, пълни с неща, които един що годе разумен човек не би се осмелил да докосне. Хайде, възрастните сами носим отговорност за поведението си, но какво са ни виновни децата, та родители, баби и дядовци, лелки и просто приятели, да постъпват така с тях.
Защото тези лъскави, красиви, шумолящи пакети и бутилки със сладки разхладителни напитки, крият в себе си бомбата на затлъстяването.

Учени, които са изследвали този проблем подчертават, че излишните килограми и затлъстяването при малките деца непосредствено ги заплашва със сърдечносъдови заболявания и диабет. Били са наблюдавани 5700 здрави деца на възраст между 2 и 6 години, които са посещавали педиатри в Рим. От тях около 10 на сто са страдали от затлъстяване. В кръвта им били установени показатели, които са извън нормата – високо кръвно налягане, високо равнище на холестерола, повишено съдържание на захарта в кръвта…

Една трета от изследваните деца са страдали от затлъстяване на черния дроб или мастен черен дроб (а родителите би трябвало да знаят, че ако черния дроб боледува, то целия организъм страда). Същото изследване показало, че у пълните деца е нарушен метаболизма (думата е от гръцки произход и буквално означава “смяна” или “превъртане” – обмяна на веществата). Благодарение на него клетките ни живеят. Ако децата много се движат, спортуват, то те го ускоряват и така топят килограми. Но ако не са физически активни, то те дебелеят.


Добре е да знаем, че има пряка връзка между раковите клетки и тлъстините в тялото на човека. Специалисти са установили, че излишните килограми “подхранват” клетките на злокачествени тумори. Заради излишно тегло у човека могат да се появат до 16 вида рак.
И още нещо – епидемията от затлъстяване води до това, че децата днес навлизат в периода на полово съзряване с пет години по-рано, отколкото преди век.

Причината – свръхтеглото нарушава хормоналния баланс. През 1920 година при момичета половото съзряване е започвало на 14,6 години, а през 2010 година – на 10,5 години. В друго проучване учени са установили, че ако детето на пет години е било твърде пълничко, то при него е понижено равнището на глобулина. Той се свързва с половите хормони андроген и естроген. В детството неговото равнище първоначално е повишено, но преди половото съзряване то пада.

Хормоналните смущения, предизвикани от многото килограми, заедно с вървящите си с тях възпаления, довеждат и до ранно настъпване на половото съзряване. Само да не останете с представата, че това е маловажно нещо: точно ранното полово съзряване заплашва децата ни с рак и други много опасни болести.
Никак не е маловажен този проблем, за да си затваряме очите пред него.

А още по-тревожна е очертаващата се тенденция: Световната здравна организация прогнозира детското затлъстяване да е един от най-сериозните проблеми на общественото здравеопазване през нашия век. Ако през 1990-та година на планетата е имало около 31 милиона дебели деца, то сега над 40 милиона деца по-малки от пет години, страдат от затлъстяване. И само след осем години тази цифра ще надхвърли 75 милиона деца!


Основните причини за това са обездвижването на днешните деца, седящия им начин на живот и изобилието от вредни храни в менюто им. Ако пренебрежително се отнесем към този проблем, то ние обричаме децата на риск от развитие на атеросклероза и хипертония, онкологични заболявания и диабет, включително и от появата на апное – спиране на дишането им по време на сън.


Затова не бива да допускаме децата ни да напълняват. Разумно, балансирано хранене и много движение – това е единствения вълшебен начин за да притежават те нормално за възрастта им тегло. В количките в супермаркета вместо лъскави пакети, съдържащи сладка отрова (захар), трябва да има плодове и зеленчуци. А на мястото на невероятно опасните безалкохолни напитки е по-добре да стои бутилка мляко.
И тогава децата ни ще са здрави.