Не посягайте към тях, ако искате да сте здрави

Не посягайте към тях, ако искате да сте здрави

Мой приятел е голям любител на газираните напитки. От години правя опити да го откажа от този му навик – всички подобни питиета съсипват здравето. Но човека си ги пие.
Попаднах на любопитен материал. И понеже допускам, че не само моя приятел, но и други хора не се замислят, когато посягат към лъскави шишета с подобни течности, реших да го кача на сайта си. Току виж някои се замисли над прочетенето и смени газираната напитка. С чаша истинско червено вино например, за което бащата на медицината – Хипократ, преди повече от 2000 години е казал:
– Има два безценни продукта за човешкия организъм, ако са натурални: мед и вино.
Но да премина към проучването, на което попаднах. Едни симпатяги са изследвали, какво се случва в организма ни, след като изпием шише или кутия “Кока Кола”.
1.
През първите 10 минути, след като сме изпили колата, в организма ни попада 100 на сто от препоръчваната дневна доза захар.
2.
Двадесет минути по-късно равнището на захарта в кръвта ни рязко скача и довежда до изхвърляне на инсулин. Черният ни дроб реагира, като превръща тази захар в мазнини.
3.
Минават 40 минути: организма ни усвоява съдържащия се в напитката кофеин. Зениците ни се разширяват, кръвното ни налягане се повишава, а черния дроб изхвърля още повече захар в кръвта. Аденозиновите рецептори на невроните в мозъка ни блокират, за да се избегне усещането за сънливост.

4.
След 45 минути организма ни започва да изработва повече от невромедиатора на удоволствието допамин.
5.
Минават 60 минути. Фосфорната киселина, която се съдържа в колата, съединява калция, магнезия и цинка в червата за ускоряване обмяната на веществата. Но това се усложнява от високите дози захар и изкуствени подсладители и следва учестено уриниране.
6.
Кофеинът има диуретично действие. Постепенно от организма започват да се отмиват калция, магнезия и цинка. А точно те са ни много нужни, за да бъдат здрави костите ни. Заедно с тях започват да намаляват и така необходимите ни натрий, електролити и вода. Следва спадане на равнището на захарта и ние ставаме вяли и раздразнителни.
7.
Заради честото уриниране от организма ни излиза всичката вода, попаднала в него с напитката. Проблемът е, че заедно с нея си отпътуват и хранителни вещества, съчетани с фосфорна киселина. А точно те ни трябват, за да се укрепят костите и зъбите ни.
8.
Ако продължително време пием кока кола, то отделянето (екскрецията) на калция ще оказва забележимо и негативно влияние на състоянието на цялата наша костна тъкън.


9.
Но най-големият проблем е захарта – в една кутия кола се съдържат 3 чаени лъжички захар. И когато я изпием тя буквално удавя организма ни, като бързо повишава равнището на захарта в кръвта ни. На него ще му е нужен мощен ускорител, за да преобразува цялата захар в енергия, а излишъка да натрупа във вид на мазнини.
10.
Колата увеличава теглото ни, защото мозъка ни не усеща насищането от течни калорий така, както при употреба на твърди храни. В резултат ние получаваме незабележимо за нас много излишни калории.
11.
Но употребата на газирани напитки се отразява не само на талията ни. Изследвания са показали, че хора, пиещи по бутилка газирана напитка на ден, имат повишен риск от развитие на захарен диабет от 2 тип.
12.
Но и това не е всичко: други изследвания сочат, че при редовна консумация на кола (две или повече газирани напитки седмично) риска от развитие на рак на панкреаса се повишава с 87 на сто.

Добре е да помните това, когато посягате към чашата с газирана течност.
Но от друга страна пък ние печелим, когато вие избирате нея – така за нас остава повече вино…