Здрави сме, ако ги избягваме: част 2

Здрави сме, ако ги избягваме: част 2

 

 

 

Обединеният медицински център Brigham and Women’s Hospital в Бостън е едно от най-големите медицински заведения в САЩ и влиза в топ-листата на 10-те най-добри болници на тази страна. Работи съвместно с Харвардския медицински колеж и един от най-известните изследователски институти в света.
Негови експерти посочват, че вземането на витамини С и Е на таблетки не може да ни защити от сърдечносъдови заболявания – най-разпространените в света. Нещо повече – в много случаи се отбелязва точно обратния ефект. За да стигнат до този извод учени от Brigham and Women’s Hospital са правили изследвания с участието на около 15000 души на възраст над 50 години. Те били разделени на четири групи. Първата получавала витамин Е (по 400 МЕ – международни единици, през ден), втората – витамин С (по 500 мг дневно). Към всяка от тези две групи е имало контролна група, където на изследваните лица е било давано плацебо (нищо несъдържаща таблетка).


По време на изследването различията в честотата на сърдечносъдовите заболявания във всичките четири групи не са регистрирани. Инфаркти на миокарда и други заболявания на сърцето и съдовете сред наблюдаваните лица са забелязани, но те не са били обвързани с това, какви препарати те са вземали. Нещо повече: според изследователите витамин Е е повишил риска от кръвоизливи в мозъка. В групата, която е получавала витамин Е са установени 39 такива случая, а в контролната – само 23.
Британски учени също подчертават, че изкуствените витамини не играят никаква роля, докато здравословният начин на живот намалява риска от инфаркт два пъти.


Проучвания са показали, че възрастни жени, които приемат висока доза от витамин D за укрепване на костите, постигат обратен ефект: риска от падания и счупвания при тях рязко нараства.
Учени от Копенхагенския университет в Дания анализираха 67 изследвания, в които са взели участие общо 230000 души. И така стигнаха до извода: популярните витаминни комплекси не носят никаква полза! Нещо повече: те могат да станат причина и за преждевременна смърт.

Така хапчетата, включващи витамин А и Е повишават риска от смърт при здрави хора съответно с 16 на сто и с 4 на сто. Продължителният прием на бета-каротин (провитамин, който се метаболизира в човешкия организъм до витамин А) увеличава риска от преждевременна смърт със 7 на сто. Комплексите с витамини А и Е, продавани по аптеките, пречат на организма да активира своите естествени функции за защита.

Като разрушават природната ни защитна система, те съответно увеличават и риска от ранна смърт.
Що се отнася до витамин С не са установени негативни последствия от неговото вземане. Но още по-важно е, че липсват всякакви доказателства за неговата роля в борбата със заболявания. С други дума – напразно ще си похарчим парите, ако го вземаме, защото ефект от него няма да има.

Датските учени изрично подчертават: опасни са само изкуствено създадените препарати. При употребата на плодове и зеленчуци, съдържащи тези витамини, няма никакъв риск за организма.
Проучване, осъществено сред над 25000 души с болести на сърцето показа, че при хора, които дълго време са приемали витамин В3  за да увеличат равнището на “добрия” холестерол, не е намаляла честотата на сърдечни пристъпи, инсулти или смърт.

По-скоро обратното: те по-често са развивали интфекции, имали са сериозни проблеми с черния дроб и вътрешни кръвотечения.
Антиоксидантът витамин Е е твърде популярен – много хора смятат, че той ги пази от рак. Истината, обаче, е точно противоположна: ако се превиши дозата му се развиват някои видове рак. Това е установено в изследване сред 36000 мъже – при тези от тях, които са приемали витамин Е като добавка, рязко се е увеличил риска от развитие на рак на простатата. Високите дози витамин Е директно се свързват с повишена опасност от преждевременна смърт.
Ако обобщя: учените – поне досега, не са намерили значими доказателства за това, че изкуствените витамини носят някаква полза за организма ни. По-скоро обратното е: установено е, че витамини, купени от аптеките, определено могат да ни навредят. Излишъкът им в организма ни може да допринесе за развитието на рак, да увеличи риска от образуване на камъни в бъбреците.

Особено опасни са витамините, купувани от аптеките за жените: техният излишък в организма им в пъти увеличава риска от преждевременна внезапна смърт!
Излиза, че широко рекламираните витамини от аптеките са не просто неефективни – те са способни на много повече: да съкратят присъствието ни в този прекрасен луд свят.


Бащата на медицината – Хипократ (460 г.пр.н.е. – 370 г.пр.н.е.) ни е оставил един мъдър завет, който аз често си припомням:
– Нека храната бъде твоето лекарство, а лекарството – твоята храна!
Ако във всекидневното ни меню присъстват полезни храни, много плодове и зеленчуци, то ние ще осигуряваме на организма си всичко, което му е нужно. Включително и достатъчно витамини.
И ще бъдем не само свежи и чаровни, но най-вече здрави.