Никой не може да бъде някой друг

Никой не може да бъде някой друг

 

 

Всяка задача, с която се заемаме, носи със себе си и своите затруднения. И ако не вярваме в това, че ще я решим, то ние няма да я решим. Още повече, че неизбежно всяка нова идея е съпроводена от съмнения, внушения от други хора да не си губим времето с това, с което сме се захванали. Ето защо успехът идва при този, който не просто го желае, но е и убеден, че е способен да си го осигури.


Историите на успели личности ни уверяват в тази истина. Когато Елън Макартър решава да осъществи самотно околосветско плаване с тримарана „B&Q“ (23-метрова яхта с 30-метрова мачта), тя среща неимоверни трудности.

Получава само два и то отрицателни отговора на свойте над 2500 писма до различни компании с предложение за спонсорство. Но тя не се предава: на 28 ноември 2004 г. Елън отплава от пристанището във Фалмут, Югоизточна Англия за да се завърне пак там на 7 февруари 2005 г. И така да стане първата жена, обиколила Земята по вода. Тя преплава 27 348 мили за 71 дни, 14 часа, 18 мин. и 33 сек.


Подвигът и бе високо оценен – тя заслужено си спечели световно признание. Елън стана най-младата особа (на 28 г.) в историята на Великобритания, удостоена с Ордена на Британската империя и получи благородническата титла рицар от кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец.

От книгата и “Да превземеш света” бяха светкавично продадени 2,5 милиона броя и банковата и сметка нарастна с 3 милиона британски лири. Много пари Елън си докара от реклами и различни търговски партньорства. Само сумата, която и плаща “Рено” за да използва лицето и, е седемцифрена. Експерти оценяват марката “Елън” за десетки милиона евро. А желаещите вече да осигуряват финансово бъдещите и проекти надхвърлят стотици.


Днес доста хора са разочаровани от състоянието, в което се намират. Те са неудовлетворени от работата си, от доходите, които тя им осигурява, от това, че не виждат перспективи за себе си в бъдеще. Вярно, не е лесно да живееш във време на преход – а точно това е времето, в което се намираме: третата индустриална революция си отива, защото идва четвъртата.

Традиционни начини за правене на пари изчезват, но се появяват нови. Онези, които са любопитни, не престават да търсят и точно затова забелязват и се възползват от перспективните тенденции, печелят. Докато инертните, ленивите, очакващи да се случи чудо и банковите им сметки да прелеят, винаги ще бъдат губещи.


В това ни уверява и една друга история – тази на Бетани Мота. Тя е с мексиканско-португалски произход. Родена е в Лос Анджелис на 7 ноември 1995 година. Когато е на 12 години е подложена на силен тормоз от страна на свои връстници. Прекъсва училище и започва самостоятелно да се подготвя у дома си. А преживяния стрес и донася т.н. нервна булимия – хранително разстройство, свързано с тъпчене с храна и последващо освобождаване от нея, с непрекъснато безпокойство относно теглото.


Докато се занимава у дома си и хрумва идеята да създаде свой влог в мрежата. И през юни 2009 година се появява нейния канал в YouTube – MacBarbie07. На него Бетани говори за неща, които вълнуват нея и връстниците и – за отчуждението, агресията от страна на съученици, за необходимостта да си повярваш… Започва да дава съвети за покупка на дрехи, аксесоари, козметика, за това как да се грижим за своята външност и как да се държим в определени ситуации…


Клиповете снима в стаята си, където прекарва немалко време заради здравословните си проблеми. Зрителите започват да растат и след броени седмици тя вече има над 200000 гледания на месец. През август 2012 година нейният канал събира над 36 милиона гледания и влиза в топ-категорията “Мода и красота” на YouTube. Това и подсказва да замени името на канала си със своето име – youtube.com/bethanymota.

Бетани преминава през много изпитания, но защото не се предава тя става победител. Когато е на 19 години тя буквално отнася неуморимата Лейди Гага по броя на феновете си в интернет. А днес само в YouTube те са около 10 милиона и 500 хиляди души (отделно няколко милиона души я следват в Инстаграм и Фейсбук).


Списание “Тайм” я класира сред 25-те най-влиятелни подрастващи за 2014 година. “Бизнес инсайдър” я нарече “виртуоз на позитивността”. Редовен участник е в популярни телевизионни шоута. Приема я и и дава интервю лично американския президент Барак Обама. Бетани издаде и книга през 2016 година, която бързо стана много популярна.


Делата започват да и носят и отлични доходи. Когато е на 19 години тя вече печели по над 50000 долара на месец – сума, равна на годишната заплата на много американци. Днес Бетани, която след броени дни ще навърши 22 години, е мултимилионер. Пари, които тя си е заработила напълно самостоятелно с невероятната си популярност в мрежата и рекламите, които си вървят с нея.

Чрез съветите, които дава за това, как да изглеждаме привлекателно, които са далеч по-популярни от тези в издания като „Вог“, „Ел“, “Гламур“, „Мари Клер“ взети заедно. От своята модна линия за дрехи и бижута…
Повече и актуални снимки за Бетани Мота можете да гледате  тук.


Носителят на Нобелова награда за литература за 1925 година – Джордж Бърнард Шоу, е казал:
– В този свят успех постига само онзи, който търси нужните му условия. А когато не ги намери, ги създава сам.
Историите на Елън и Бетани потвърждават мъдростта на неговите думи.

Те ни разкриват и едни от най-важните предпоставки за успеха в нашия динамичен, неустойчив и непредсказуем свят. Да се научим да намираме възможности там, където другите забелязват само проблеми. Да вярваме, че в света няма нищо невъзможно и непостижимо и винаги съществуват незаети ниши, които очакват нас. Да сме целеустремени и нетрадиционни, защото няма кой друг освен нас да се погрижи за успеха ни. Принудени сме да следваме себе си – другите роли вече са заети.
А и никой не може да бъде някой друг.