Нужна ли е математика на художник?

Нужна ли е математика на художник?

Признавам си, че от математика нищо не разбирам за разлика от моята сестра-близначка. Обяснявам си това с факта, че тя се е появила на този прекрасен леко луднал свят 15 минути преди мен. И затова и математиката е отишла при нея, а не при мен.

Но това не ми пречи безкрайно да уважавам хората, надарени с математически способности. А скромният ми житейски опит ме е убедил, че ако говорим за истинска наука, то става дума за математика. Неслучайно нея може да открием навсякъде – от философията до изкуството.

Доказателство за това са нещата, които създава една очарователна дама – Кати Ан Гилмор. Тя е математик и то съвсем нелош – има научна степен точно в тази област. Но това не само не и пречи, а и помага да бъде  успешен и нестандартен художник.

Работите и са уникални – тя създава прекрасни илюзии само с помощта на молив и прости линии. Това го оценяват и експерти-изкуствоведи – нейни картини са представени в най-големи художествени галерии.

Самата Кати споделя, че силно влияние са и оказали топографията и връзката между перпендикулярни плоскости,  2D  и 3D пространството. Простите  2D черти тя превръща в динамични картини. И ни доказва, колко плодотворно се оказва съчетаването на две, на пръв поглед несъвместими неща – математика и изкуство.

Кати я вдъхновяват математически формули, графики и уравнения. Те и позволяват да създава необичайни оптични гледки. Благодарение на креативността и всяка повърхност, на която тя рисува, става обемна и изглежда като жива.