Нужно ли е да си креативен, за да произвеждаш домати: 2

Нужно ли е да си креативен, за да произвеждаш домати: 2

 

Най-новите технологии са позволили на нидерландските фермери да съкратят разхода на вода за поливане с 90 на сто. От 2000 година те въобще не използват пестициди. От 2009 година рязко са намалили употребата на антибиотици в птицевъдството и животновъдството. А това предполага луд интерес в света точно към техните продукти – кой знае защо хората най-много искат да са дълголетници.
Преди половин век нидерландски фермер – Ян Коперт, използвал химикали за борба с вредители при отглеждането на краставици.

Но когато открили у него алергия към тях, той започнал да изучава, кои са природните врагове на вредните буболечки. Днес компанията Koppert Biological Systems е световен лидер в борбата с вредителите с биологични методи. В нея работят 1330 сътрудника и тя има 26 филиала на планетата.
Впрочем в Нидерландия се предлагат и семена на зеленчуци, които самостоятелно се защитават от основните вредоносни насекоми. Едно доматено семенце на цена от 50 цента от високотехнологичен парник, носи урожай от 68 килограма чисти, здравословни домати!


За разлика от ситуацията у нас – не бих се учудил, ако коректно работеща лаборатория установи изобилие от отрови в плодовете и зеленчуците, които съм си купил от пазара. Затова и аз се стремя, доколкото ми е възможно, да избирам фермера, от който да получавам храната си. Това впрочем обяснява и защо българска селскостопанска продукция трудно се продава извън страната.


Бъдещето на селското стопанство в Нидерландия е в ръцете на хиляди семейни фирми. Те се грижат за огромни парникови комплекси, в които доматите висят като грозде на лоза. През 2015 година международно жури избира една от местните ферми като най-иновативната ферма за отглеждане на домати на планетата.


Нидерландия е лидер и в семената – през миналата година само от техни продажби тя е спечелила над 1,7 милиарда долара. Особено важно е да се отбележи, че тя не доставя на пазара семена от генномодифицирани продукти.
Може би защото по-голямата част от живота ми е свързана с образованието, но за мен главната причина за невероятните постижения на Нидерландия във всяка сфера, са станали възможни благодарение на изключителното равнище на нейното образование.

Тук се готвят специалисти и учени на световно равнище, има истински култ към интелектуалните занимания. Страната като цяло е световен лидер в технологиите – тукашни компани са изобретили CD и DVD-дискове, WiFi и Bluetooth. Над 94 на сто от хората в страната ползват интернет – това е най-високия показател в света.


Нейният университет Вагенинген например, се смята за най-добрия агропромишлен научно-изследователски институт в света. Благодарение на неговите специалисти Нидерландия е на първо място в света в генетиката на растенията, световен център е и в генетиката на животните.
Нидерландия прави всичко възможно не само да улесни работата на своите фермери, но непрекъснато издига и престижа на професията им. Солидни ресурси се влагат в ръста на селскостопанската наука и техника, подготвят се висококвалифицирани кадри, които да съхранят и развиват завоюваните позиции на планетата.


Резултатите от полаганите неимоверни грижи в тази област, са ясно видими: само 4 на сто от населението на страната работи в селското стопанство, но те произвеждат средно 2,5 пъти повече хранителни продукти на 1 акър земя, отколкото фермерите в другите страни на Европа. През 2015 година Нидерландия е спечелила от износ само на селскостопанска продукция над 80 милиарда евро! Горе-долу, колкото всичко онова, което е създадено като бруто вътрешен продукт на нашата държава за същия период.


Нидерландия ни показва, какво може да направи една малка страна с далеч не най-добри климатични условия, ако има високо образовани лидери, които да разработват и следват качествена, смислена политика. Хора, които най-вече милеят за страната си, а не за джоба си.
Изводите и сами можете да си направите…