Нужно ли е да си креативен, за да произвеждаш домати: 1

Нужно ли е да си креативен, за да произвеждаш домати: 1

 

 

Когато наближи есента винаги си спомням за моите журналистически кръстосвания из нашата малка, но прекрасна Родина. Качвах се на любимата ми “Жигула” (тук е момента да споделя, че точно нея първо ми задигнаха в зората на славната ни демокрация!) и поемах натам, накъдето бе решило да ме изпрати редакционното ръководство. Пътувах, събирах информация, правех снимки, а после пишех. Разказвах на читателите на вестника за това, как добре се трудят, но и си живеят хората на село. И след всяка поредна командировка балкона на скромното ми жилище не можеше да побере даровете от щедрите ми домакини – безумно вкусни плодове и зеленчуци!


Това славно време отмина. А заедно с него и урожая – сега на женския пазар в столицата, ако имате късмет можете да откриете и нещо нашенско. Парадоксът е в това, че страната ни има едни от най-добрите условия на планетата, за да произвежда почти всички храни, за които копнее нейния гражданин. Онова, което липсва (а честно казано все повече се съмнявам, че ще се появи един ден!) е среда – държавническа, обществена, национална и регионална, която да издигне в култ труда на фермера. И да му осигури нормални условия за работа – като се започне от пълна подкрепа на делото му и се завърши със стопроцентова сигурност, че няма да му дойдат на гости банди от пладнешки хайдути.


Но всеки може да прави констатации – съвсем друго е да се предложи решение на проблема. И тъй като почти нищо не разбирам от тази област, реших да хвърля поглед върху това, как работят хората в една друга държава – Кралство Нидерландия, позната у нас повече под името Холандия.
А защо точно нея, а не която и да е друга от над 200-те държави в света?


Защото Кралство Нидерландия е една невероятна страна. Тя е може би единственото място на планетата, в което няма бездомни животни. Тук има пътища осветявани със слънчеви батерии (проекта SolaRoad). На всеки 50 метра са наредени станции за зареждане на електромобили. Тук се намира най-безопасния град на планетата – Хутен, в който не се карат автомобили, а само велосипеди. Това е държавата, в която се закриват затвори – няма престъпници: на 100000 души едва 163 влизат в затвор.


Но най-важното за темата, с която ви занимавам е, че точно тази неголяма, гъстонаселена страна, днес е най-мощен производител на храна на планетата – тя заема второ място сред световните доставчици на хранителни продукти. Изпреварва я единствено САЩ. Но доколко коректно е това сравнение можете и сами да прецените: САЩ надвишават Нидерландия по потенциал 270 пъти!

Нидерландия е недалеч от Полярния кръг и затова лятото е прохладно, с много валежи – средната температура през юли е около +16°C. Слънчевите дни са малко. Но точно мъгливата Нидерландия, а не слънчева България, сега е световен лидер по производство на домати. Тя е най-добрия производител на картофи, лук, захарно цвекло, ечемик, овес… Точно тя  е и втория по величина в света производител на зеленчуци!

Как става тази магия? С нестандартно мислене и много знания. Нидерландските фермери използват последните чудеса, които им предоставя науката и техниката. Безпилотници доставят на фермерите информация за роботизираните машини, които обработват земята. Сензори и датчици събират и анализират данни за състава на почвата, водата и необходимите торове. Следи се ръста на всяко отделно, конкретно растение. Резултатът: ако от обикновено поле с картофи някъде другаде събират до девет тона за половин хектар например, тукашните фермери ще приберат над 20 тона!