Откриват го, защото не знаят, че то не може да бъде открито

Откриват го, защото не знаят, че то не може да бъде открито

Има хора, които умеят да радват другите. Те работят във всички възможни сфери, които можем да си представим – от образованието и медицината до търговията и спорта. Това са хора, които никога не се ограничават в строго очертаните им професионални задължения – те са вечно търсещи, неуморими, влюбени в експеримента и откриването на необичайни неща. Онова, което ги обединява е, че тяхната креативност не просто впечатлява и изненадва другите хора, а удовлетворява техни потребности – осъзнати и неподозирани.
Джеймс Дайсън е знаменит изобретател, мултимилиардер, който влага значителни средства за подкрепа на щури и полезни идеи.

Той е създал конкурс – национален, за Великобритания и международен, който всяка година поощрява решения в областта на инженерното проектиране. Наградата на Националния конкурс е от 2000 фунта, а на международния – 30000 фунта стерлинга.
Ето един от невероятните проекти, който спечели приз от националния конкурс на Дайсън: детски дрехи, които растат заедно с детето.
Идеята е на Райън Ясин от Лондон. Той е авиационен инженер и има научна степен в областта на аерокосмическото машиностроене и иновационния дизайн. Работи над усъвършенстването на материали за аерокосмическата индустрия.

Да създаде дрехите си Petit Pli са го мотивирали неговите племеници – те бързо растели и купените им нови дрешки много скоро ставали ненужни. Тогава му хрумнало да приложи в тази област най-нови аерокосмически технологии. Впрочем за идеята на Райън са помогнали и неговите интереси към древното японско изкуство оригами – създаване на фигури посредством сгъване на листа, като не се ползва лепило и ножици.
Неговите тъкани Petit Pli са сътворени за облекла на деца на възраст от три месеца до три години. Повечето хлапета за първите две години от живота си израстват на около седем размера и само във Великобритания родителите харчат, за да ги облекат в този период, средно по около 2000 фунта.

Прахосват се огромно количество ресурси, защото купените дрешки много бързо стават ненужни на децата и се изхвърлят. Изобретението на Райън ще икономиса голяма част от парите, които сега родители изразходват за покупка на облекла през първите три години от живота на детето.
Своите тъкани Райън прави от наноматериали, някои от които се използват вече в биомедицината и спортните обувки. Те имат качеството да се разтягат и разширяват според израстването на детето. Здрави са и водонепроницаеми. Могат да бъдат преработвани след употребата им.
Примерът с Райън ни доказва правотата на казаното от математика, физика, философа и писателя Блез Паскал, през доста далечната 1650-та година:
– Новите идеи се раждат от принципите и философията на други дисциплини!

Всяка специалност формира у човека определени модели на мислене и подходи, включително му натрапва и специфични за нея стереотипи, шаблони. Затова най-добрите идеи идват след като гледаме и към други зони. Идеите и практиките, приети в един отрасъл, може да се окажат революционни в друг. А така имаме възможността да погледнем на познати неща от неочакван ракурс, да намерим нови перспективи. Тесният специалист знае, че това не може да бъде измислено, а аматьора не го знае. И затова го измисля.
А ние за пореден път се убеждаваме, че човешкото въображение наистина няма граници. И когато негов носител са личности, вдъхновени за търсене на непознати решения, се появяват неща, за които не сме и подозирали, че може да съществуват.