Откъде се появяват богатите

Откъде се появяват богатите

 

 

 

Няколко милиарда са хората на планетата, които ги вълнува следния въпрос: как така едни забогатяват, докато други цял живот се трудят, но едва свързват двата края? Допускам, че тази тема е занимавала и преобладаващата част от жителите на древното царство Лидия (1200 – 546 пр.н.е.), разположено в Мала Азия в днешна Турция. Точно там са се появили първите пари във формата на монети от злато и сребро и е възникнала търговията.


Експерти от изследователската агенция Wealth-X решиха да потърсят отговор на този въпрос. И се заровиха в историите на днешни милионери и милиардери, за да разберат какъв е секрета на тяхното забогатяване. Ето някои от техните изводи.


Човек има повече шансове да забогатее, ако завърши престижен университет. Така Харвард е най-разпространеният университет сред милиардерите и милионерите. Непосредствено след него е Станфорд.


Но има и един парадокс: около 30 на сто от милионерите нямат висше образование или са с незавършено висше образование. Марк Зукърбърг (роден на 14 май 1984 г.) създаде Фейсбук – социалната мрежа, на която днес е главен изпълнителен директор и президент. Той заема четвърто място в списъка на най-богатите американци със състояние от над 55 милиарда долара. Учил е само две години в Харвард.


Бил Гeйтc също пpeкъcвa oбpaзoвaниeтo cи в Xapвapд пpeз 1975 г., зa дa ce зaнимaвa eдинcтвeнo c Місrоѕоft. Но това не му попречва да стане един от нaй-бoгaтите хора на планетата.
Според експертите на Wealth-X, особено влияние в процеса на забогатяване оказват увлеченията на хората. И сега нещо, което ще разочарова тези, които са забравили как изглежда книгата: четенето е едно от най-разпространените увлечения на богатите хора.

Бил Гейтс, Илън Мъск, Уорън Бъфет и много други милиардери, са известни със своето фанатично пристрастие към четенето. Уилям Гейтс – бащата на Бил Гейтс, казва пред журналисти:
– Наложи ни се да въведем правило у дома: никакви книги по време на хранене – толкова силно Бил бе увлечен в четенето!


Дали един човек ще забогатее или не много зависи и от възпитанието, което е получил в семейството си. Подкрепата и позитивната мотивация са помогнали да се формира целеустременост и увереност в бъдещите милионери и милиардери. Ричард Брансън – милиардер и основател на корпорацията Virgin Group разказва, че неговите родители са го научили да върви към реализацията на целите си, независимо от трудностите.

Ричард за цял живот е запомнил фразата, която обичал да повтаря баща му:
– Ако си решил да направиш нещо, то направи го добре!
Повечето от богатите хора не знаят думата „невъзможно” – те мислят в категории за успех. И са убедени, че колкото по-дълго вървят към него, толкова по-близо е той до тях.


Но също така са и с нагласата, че печеленето на пари не бива да се оставя на късмета или на случайността. Те са прагматици, които са фокусирани на своята идея и нейната реализация. И не се страхуват от провал, от трудностите, пред които се изправят. За тях всеки, който се оплаква, че няма шанс, просто си гради алиби, за да прикрие нежеланието си да поеме отговорност и да използва въображението си.


Наполеон Хил (1883 – 1970) е писател и лектор, който цял живот е изучавал тайните на правенето на пари. Най-известната му творба е “Мисли и забогатявай”. До смъртта му през 1970 година, от нея са продадени над 30 милиона броя.

И главният извод, до който Наполеон достига след дългогодишната си изследователска дейност за света на богатите, е този:
– Милиардерите не се раждат – те сами се създават!
Проучването на Wealth-X, осъществено половин век след смъртта му, потвърждава неговата правдивост.