Отломки, дошли от подсъзнанието

Отломки, дошли от подсъзнанието

 

Светът, в който живеем, далеч не е съвършен. В него освен немалкото прекрасни неща, се среща и несправедливост, агресивност, невежество, корупция, лъжи… Определено не ни достига емпатия – способност да сме съпричастни към чувствата и проблемите на другите. Неусетно за нас самите ставаме егоисти, издигаме в култ потреблението, преследването на златния телец.

И забравяме, че в последния си час няма да съжаляваме за това, че не сме си напълнили джобовете достатъчно. А за нещо съвсем друго – не сме имали достатъчно искрени и топли съпреживявания, разочаровали сме хора, които ценим и бихме искали да имаме тяхното доверие.


Ал Мергене е аржентински карикатурист. Неговите рисунки са стряскащи, провокативни. Но той откровено и смело ни напомня за некрасиви гледки на света, в който се намираме. За неприятни неща около нас, които забелязваме, но отминаваме с безразличие. Защото сме убедени, че някой друг ще трябва да се справя с тях.


Самият художник казва за творчеството си:
– Моите работи са породени от скука, другомислие или гняв. Те са отломки, дошли от подсъзнанието. Но те са абсолютно честни и искрени. Те са праволинейни, показват несъвършенства, защото моята задача не е да ви се харесам.


Неговите рисунки подсказват недостатъците на нашата дигитална епоха. Човечеството е достигнало небивали върхове в света на технологиите, но това не му пречи да се отнася варварски към себе си и природата. Точно към разобличаване на несъвършенствата на съвременото общество, са насочени работите на Ал.


Неговите рисунки ни казват много и ни карат да се замисляме. Те са като камбана, която бие, за да събуди заспали наши сетива. Да ни изведе от безразличието, в което сами сме се оказали и да ни активира към действия за отстраняване на проблемите.


А само това е достатъчно, за да спечели този художник нашето доверие и уважение.
Повече за Ал и неговите рисунки вижте тук.