От какво зависи щастието ни

От какво зависи щастието ни

 

 

Не познавам човек, който да не иска да е щастлив. Стремежът към физическа и психическа хармония е внедрен от нашия Създател дълбоко в нас. И това е обяснимо, защото в крайна сметка и то определя, колко дълго ще ни има на тази планета.
Демографи са забелязали, че хората, които са доволни от живота си като цяло и им харесват нещата, които всеки ден вършат, живеят много по-дълго от тези, които са разочаровани и нещастни.

Според тях причината за това е, че общия фон на настроението на човека, влияе върху хормоните в организма му. А и хората, които са нещастни, по-често водят нездравословен начин на живот – алкохолизират се например. Всичко това увеличава риска от ранна смърт при тях за разлика от щастливците.


Но кое определя да бъдем или не щастливи? На този въпрос всеки си има и своите отговори. За едни от нас това са парите, за други колата, за трети броя на сексуалните партньори, за четвърти пътешествията…
Няма да ни стигнат редовете, за да изредим всевъзможните фактори, които според представители на човечеството осигуряват щастието.

По-добре да хвърлим един поглед на проучвания, които са уловили най-разпространените причини за това ще бъдем или не щастливи. И съответно, колко ще преживеем в този прекрасен луд свят.
Според учени от Лондонската школа по икономика, които са изследвали мненията на над 200000 души от различни страни, в най-голяма степен равнището на щастие на човека се определя от неговите социални отношения.

Причината за подобен извод е, че те влияят съществено на неговото психическо и физическо здраве.
Университетът на Куинсланд (UQ) е една от водещите изследователски и образователни институции в Австралия. Негови учени анализираха данни от 58 изледвания с участието на над 19000 души от 15 страни. И така установиха, че хората, които с радост отиват на работа, са щастливи.

Причината за това е в социалната подкрепа, както и в смисъла, който те получават в колектива. А най-щастливи са хората, които напълно се идентифицират с екипа, в който преминава работния им ден.
И според други изследователи, които повече от десетилетие търсят отговор на съдбовния въпрос как да бъдем щастливи, това прекрасно чувство зависи най-вече от нашето обкръжение.

То няма почти нищо общо с материалното положение, личната философия или опита на човека. А това е така, защото нас ни изтощава самия процес на приемане на различни решения. Ние имаме определен запас от жизнена енергия, който можем да похарчим за избор на дрехи, посещение на определен ресторант, избор на туристическа дестинация или за слушане на музика например. А когато той свърши се появява лошото настроение, депресията. Ние се чувстваме нещастни.


С други думи подобно на растенията, които се нуждаят от слънчева светлина, за да живеят, на нашия организъм е потребна енергия, за да подхранва доброто ни настроение, да ни осигурява позитивни емоции. Тази енергия ние получаваме най-вече от другите хора около нас. Затова с едни от тях ни е уютно, а с други – дискомфортно. Причината е в характера на енергията, която излъчват останалите хора около нас. Ако тя е позитивна, то на нас ни е хубаво, но ако е негативна определено ще изпитваме стрес, ще изпаднем в депресия.


Затова ако искаме да сме добре и да свеждаме до минимум стреса, то трябва да се заобикаляме с хора, които въплъщават предпочитаните от нас черти на характер и поведение. Когато общуваме с тях, ние спестяваме значителна част от енергията, която ни е нужна за вземане на по-маловажни решения. И така максимализираме другата част от нея, която ни е необходима за по-сложни и важни за нас избори. Благодарение на хората, които ни правят радостни, ние нарастваме жизнената си енергия.
И така сме в състояние да увеличаваме и личното си щастие.