От мозъка в компютъра: бъдещето е все по-близко

От мозъка в компютъра: бъдещето е все по-близко

http://www.hot-tech.com/wp-content/uploads/2017/04/elon-musk-neuralink-380x260.jpg

Тези дни представители на тайнствената фирма на предприемача и изобретател Илън Мъск – Neuralink, за първи път съобщиха за работата си по своя секретен проект за невроинтерфейс. Припомням, че с понятието интерфейс (от англ. interface – сдвояване, допирни точки, разделяща повърхнина), се обозначава онова, което свързва елементите на една система и тя може да заработи. Днес за да използваме компютър ни е необходима клавиатура, мишка и други устройства, посредством които въвеждаме и търсим информация.
Neuralink бе основана през 2017 г., за да създаде ултрависокоскоростни интерфейсни устройства, които да свързват хората директно с компютри. За тази цел фирмата е получила досега 158 милиона долара, от които около 100 милиона лично са предоставени от Илън Мъск, посочва VentureBeat. Тя разполага с 90 служители. Най-активно си сътрудничи с неврохирурзи от Станфордския университет. Крайната цел на Neuralinkе е да се постигне симбиоза (съвместно живеене, сливане) на човека с изкуствен интелект. Когато това се случи, ние само с мисълта си директно ще влизаме в компютъра – няма да са ни необходими никакви други посредници. Също като в приказките: пожелаваме си това, от което се нуждаем и то мигновено се случва.

https://itc.ua/wp-content/uploads/2019/07/Screen_Shot_2019_07_16_at_9.18.34_PM.png

Технологията на Neuralink вкарва в мозъка микроскопични проводници за четене на електрически импулси. На журналисти бе показано уникално устройство, което е имплантирано в мозъка на лабораторна мишка. То е способно да анализира информация от множество неврони мигновено. Имплантите са изготвени от гъвкави, приличащи на целофан проводници. Те се поставят в меките тъкани на мозъка чрез специално създадена “шевна машина”. Устройството предава сигнали безжично извън мозъка непосредствено на компютър. В състояние е да извлича информация от множество неврони наведнъж.
Цялата операция за внедряване на проводниците, се осъществява от миниатюрен автономен робот-неврохирург, който е снабден със система за машинно зрение. Той насочва иглата със снопа от кабели и изолация с дебелина от 5 микрона в мозъка покрай капилярите. Всеки проводник е с дебелина от 4 до 6 микрометра (1 µm е равен на една милионна част от метъра), което е около една четвърт от диаметъра на човешки косъм. Проводниците се свързват към електроди, разположени на различни места и дълбочина. Роботът-неврохирург е високопроизводителен – за една минута той вшива шест нишки, които съдържат 192 фини биосъвместими електроди.
От своя страна те предават невронни импулси на процесор, закрепен на повърхността на черепа. Неговите възможности са да чете постъпваща информация едновременно от 1536 канала. Това е около 15 пъти повече от сегашни системи, вече вградени в хора. Той напълно отговаря на изходните условия за научни изследвания и медицински практики.

https://itc.ua/wp-content/uploads/2019/07/4-5-770x539.jpg

На 96 нишки се разместват до 3072 електрода, което означава двойно увеличение на обема на едновременно обработваната информация. Neuralink е провела около 19 операции върху животни и успешно е внесла кабели в 87 на сто от случаите.
Освен върху мишки, Neuralink продължава да експериментира своето устройство и върху примати. Според Мъск маймуна (макак) вече е съумяла да управлява компютър със силата на мисълта си.
Сега една от задачите на Neuralink е да се прониква в черепа не чрез хирургическа намеса, а посредством лазерни лъчи. Подобни експерименти вече успешно се правят от учени на Станфордския университет. Според Мъск тази технология вероятно ще бъде експериментирана върху човека до края на 2020 г.
Neuralink не е единствената компания, която работи за създаването на подобен невроинтерфейс. Така например, неотдавна бе тестирана системата “BrainNet“, която позволява на хора да си обменят информация през облак посредством мисли. В нея се използват електрически сигнали на мозъка, подадени през черепа на “подателя” и приемани чрез магнитна стимулация от черепа на “получателя”. Това е позволило да се реализират съвместно от тях поставени задачи.
Изтъкнатият израелски учен Ювал Харари е убеден, че Homo sapiens ще престане да съществува в близките десетилетия. Вместо него изкуственият интелект и биотехнологиите ще създадат нов вид човек. Според него прогресът в тази насока, вече не може да бъде спрян. С него са съгласни Мачий Хеннеберг и Артър Саниотис – изследователи от Аделаидския университет (Австралия). В своята книга “Динамичният човек” те защитават тезата, че интерфейсът мозък-компютър ще изтрие сега съществуващата граница между човека и машината.

https://zdorovyeglaza.ru/wp-content/uploads/2015/11/komp-1024x682.jpg

Несъмненно подобни устройства ще са много полезни за хора с хронични заболявания, като Паркинсон и епилепсия. Те ще позволят на ампутирани да си върнат подвижността, а на хора с увреждания да могат да чуват, говорят, виждат.
Но познавайки същността на социалната система, в която преминава живота ни, те най-вероятно първо ще бъдат използвани за съвсем други цели. Все повече фирми, свързани със “силови” министерства, разработват подобни системи, които биха позволили мозъчен контрол на големи групи хора Така основният изследователски институт на Пентагона – Агенцията за перспективни научни изследвания за министерството на отбраната на САЩ (DARPA), още през 2011 година получи 225 милиона долара за невробиологични изследвания.
С нетърпение очакват реализацията на подобни проекти политици и крупни бизнесмени. Благодарение на тях в бъдеще те ще разполагат с невероятни възможности да промиват мозъците на милиони хора. Това, което ще им предложат специалистите в областта на изкуствения интелект и невротехнологиите, ще надмине и най-щурите фантазии за управление на човешкото съзнание.
Впрочем дали това ще се случи или не, ни предстои да узнаем и сами. При това не чак толкова далече, колкото може би ни изглежда…