От него няма опасност да паднете

От него няма опасност да паднете

https://etonews.ru/wp-content/uploads/2019/04/38639bd5f28ca9075779d81ddace1723.jpg

Велосипедът е едно от прекрасните изобретения на човечеството. В големият град той ни прави независими от претрупания трафик. А като цяло ни помага да сме здрави, носи ни и много радостни мигове.
Затова е добре, да яхваме по-често колелото – независимо от възрастта ни. Но като всяко хубаво нещо, той е съпроводен и с някои рискове. Като да паднеш от него например – нещо често случващо се най-вече с възрастни хора. Особено висока е вероятността това да стане при електробайковете, които все повече навлизат в бита – те са по-тежки, а и по-бързи от обикновените.
В Холандия – страна, известна с многото колоездачи, пътнотранспортните произшествия с тях за периода от 2000 до 2010 г., са се увеличили с една трета. Всяка година в аварии попадат около 5000 възрастни велосипедисти и 120 от тях загиват. Стойността на един подобен инцидент струва на държавната хазна около 310000 долара.
Град Делфт се намира в провинция Южна Холандия и е част от метрополиса Рандстад. Населението му е около 102000 жители. Освен със старинните си сгради, е известен и с тамошния технически университет – TU Delft. В него работи проф. Аренд Шваб, който през последните 15 г. изучава динамиката на велосипеда. И така не само е открил възможните причини, поради които той губи равновесие, но е създал и система за умно управление. Сега проф. Шваб съвместно с компанията-производител на колелета Gazelle, тестира първата в света система за управление на електрически велосипед, която не му позволява той да загуби равновесие.

https://images.derstandard.at/img/2019/05/06/GazelleTUdelft-steerassist-20.jpg?tc=1200x600&s=104f0462

За тази цел в кормилото е монтиран допълнителен електродвигател, който незабавно се активира, ако се появи опасност колоездача да падне. Системата поддържа велосипеда и човека на него стабилни при скорост над 4 км/ч. Тя работи
независимо от поведението на колоездача, като електромотора увеличава или намалява радиуса на завоя. За да се случи това, е създаден специален алгоритъм, който отчита 25 показателя в реално време. Това обяснява, защо в прототипа на бъдещето сигурно колело, вместо багажник има поставен мощен компютър.

Несъмненно разработването на подобни системи за сигурност на колоездачите са много полезни, особено за възрастни хора. Това ще им позволи да укрепват здравето си, да пътешестват, да съхраняват един независим и активен начин на живот.