И от това зависи дали ще сме привлекателни и здрави

И от това зависи дали ще сме привлекателни и здрави

https://4.bp.blogspot.com/-VQjHD5vWUiY/W5zLVrYpMwI/AAAAAAAAACo/NbIB5jdtArAr0R-jhHiUG0wFSdh0PUBaACLcBGAs/s400/The_Effects_of_Taking_Meals_Late_at_Night.jpg

Един от проблемите, който вълнува над два милиарда и сто милиона души на планетата, са излишните килограми. Особено важна е тенденцията: както е тръгнало след десетилетие над половината от човечеството, ще се окаже в групата на хората с наднормено тегло!
Причините за това са различни, но главната сред тях е самоубийствения начин на хранене, който все повече хора възприемат. В тяхното меню не само преобладават полуфабрикати, промишлено обработено месо, хамбургери, всевъзможни сладкиши, алкохол, разхладителни напитки и др. Още по-опасното е, че те ги консумират в големи количества.
При това го правят непрекъснато – спират едва, когато заспят. Макар, че някои се изхитрят и нощем да отварят хладилника – не случайно производителите са монтирали осветление в него… Преди четвърт век американеца например, е консумирал около 1850 калории дневно, а сега – 2154. Това е напълно достатъчно всяка година той да увеличава теглото си с по над 15 килограма!

Затлъстяването определено намалява привлекателността на човека в очите на другите. Но още по-лошото е, че то нанася много поразии на човешкия организъм, които трудно могат да бъдат оправени. Свръхтеглото повишава натоварването върху скелета, води до сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно, хормонални нарушения, полова немощ, остеоартрит, създава проблеми с метаболизма. Предизвиква нежелани промени в работата на мозъка, като понижава интелекта.
Проучване, осъществено в Имперския колеж в Лондон показа, че само 5 килограма излишно тегло, увеличават два пъти риска човек да се разболее от рак. Свръхтеглото ни заплашва с рак на мозъка, хранопровода, на млечната жлеза, щитовидната жлеза, стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, панкреаса, яйчниците, матката, дебелото черво, костния мозък…
Но това не е всичко. В резултат на човешкото безхаберие и невежество, което е в основата на затлъстяването, всяка година умират преждевременно в света над три милиона души. И тази цифра продължава да расте пропорционално на увеличаването на талията на хората.
Вярно, не е лесно да промениш начина си на живот и да започнеш ефективно да отслабваш. За да се случи това най-напред трябва да осъзнаеш, че нормалното тегло те пази не просто от куп неприятни, но и от смъртоносни заболявания. И няма как да си хем със свръхтегло, хем в перфектно физическо и психично здраве.

So you’ve been wanting to lose weight but lack the inspiration or motivation to get started? Meet Esbeidy Barrera, who went from a whopping 101 kilos to a slender 65 kilos through her dedication for transforming her physique. Her story is bound to get you started on your fitness journey. She doesn’t believe in diets, eats in moderation and combines regular cardio and weight training

Когато била на 19 години Есбеида Барера много напълняла. Не само тя не се харесвала, но усещала, че не е привлекателна и за други, важни за нея хора. Затова един ден тя решила да внесе кардинални промени в начина си на живот. Намалила рязко количеството храна, което поемала, започнала и активно да спортува. Ставала в 5 часа сутринта и заминавала във фитнес залата. Там тренирала два часа, а после от 8 часа отивала на училище. След уроците отново била в залата – до 23 часа. Благодарение на своята воля и постоянство, тя успяла да свали теглото си от внушителните 101 килограма до 65 килограма за около две години.
Още бащата на медицината Хипократ (460 – 370 пр.н.е.) е забелязал, че повечето заболявания са свързани с лакомия: гърците, които били затлъстели, умирали по-млади за разлика от слабите си връстници. Затова, ако сме решили да се избавим от излишни килограми, първо трябва да ограничим количеството храна, което поемаме. Да контролираме стриктно импулсивните си пориви по сладоледи, сладкиши, колбаси, пържоли, алкохол, безалкохолни и енергийни напитки… И да започнем да движим крайниците си – колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух. Направим ли го, ние ще забавим осезаемо процеса на стареене на организма ни, неговата възприемчивост към заболявания, ще изградим фундамента за един спокоен и дълъг личен живот.

So you’ve been wanting to lose weight but lack the inspiration or motivation to get started? Meet Esbeidy Barrera, who went from a whopping 101 kilos to a slender 65 kilos through her dedication for transforming her physique. Her story is bound to get you started on your fitness journey. She doesn’t believe in diets, eats in moderation and combines regular cardio and weight training

Есбеида Барера ни показва, колко важно е да си изясним, дали наистина искаме да получим стройно и красиво тяло. Ако отговора е “да”, то трябва да приемем и необходимостта от кардинална промяна в начина ни на живот. И да не се надяваме на светкавични резултати – за да постигнем целта си, ще са ни нужни време, последователност, устойчивост, упоритост, самодисциплина.
Но пък всичко това ще ни донесе една наистина завидна награда: крепко здраве и привлекателна фигура.