Очарователна, защото е само над седемдесет години

Очарователна, защото е само над седемдесет години

 

 

 

Тя има три деца и четири внучета. И въобще не посещава фитнес-салони. Но със своята безупречна фигура тя е доказателство, че ако поискаш винаги може да очароваш другите с външността си. Има прекрасна стройна фигура и цвят на лицето, за които немалко момичета могат само да мечтаят.
Тя се казва Каролин Хартц, родена е и живее в далечна Австралия. И е само над някакви си над седемдесет години!
В интерес на истината Каролин не винаги е изглеждала така, както днес. Докато преди няколко десетилетия, поглеждайки се в огледалото не и харесало това, което зърнала там. А малко преди това се била разделила със своя връстничка, която изглеждала фантастично за годините си – за разлика от Каролин.


Тогава у нея се породил силен интерес към въпроса, който вълнува милиони хора на планетата: защо едни пълнеят и бързо остаряват, а други съхраняват фигурата и младежката си енергия до последния си дъх? Започнала да чете книги и публикации на тази тема и така открила своята тайна: за всичко е виновна захарта!
Преди около три десетилетия Каролин престава да я докосва. Оттогава храната и се състои предимно от зеленчуци, плодове и белтъчини. При това, както признава чаровната дама, тази идея съвсем не било лесна за изпълнение от нея – та тя винаги е обожавала всевъзможните сладкиши! Това я накарало да започне да прави сладки неща, като използва само плодове и минимални количества въглехидрати.


– С нарастване на възрастта метаболизма на човека се забавя – казва Каролин. – Точно затова той трябва много внимателно да следи за нещата, които яде. Главното правило е да се наслаждаваме на всяко късче храна – така ще се предпазим от преяждане.
Каролин има потресаващо за годините си тяло. Тя изглежда великолепно и това определено влияе на самочувствието и.
– Повечето жени над 50 години са уверени, че вече е невъзможно да съхранят добра фигура – отбелязва Каролин. – Даже 40-годишни жени, особено тези, които имат деца, се примиряват с излишните килограми и несъвършенства на тялото си. Но истината е, че за да съхраниш младостта си трябва да правиш само две неща: да внимаваш, какво слагаш в устата си и редовно да движиш краката си!


Всеки ден по половин час тя се разхожда с кучето си в парка – това я настройва на позитивно възприемане на себе си и околния свят. Занимава се също с йога и тенис. Медитира и спи 7-8 часа в денонощието.
– Аз съм оптимистка – заявява Каролин. – Даже и тогава, когато се сблъскам с трудности се опитвам да остана позитивна. Просто си напомням, че чашата винаги е наполовина пълна.
Каролин ни съветва никога да не се сравняваме с другите и да не слушаме скептиците.


Интересите и към храна, която може да се хапва без угризения, отвеждат Каролин и в бизнеса. Когато е на 55 години тя открива фирмата си SweetLife за разпространяване на заместител на захарта – ксилит. Това е спирт в безцветни кристали, който се разтваря във вода. По калорийност и сладост е близък до захарта, но не е съпроводен с нейните опасни странични ефекти за здравето на човека.
А захарта наистина е едно от най-вредните неща около нас. За тези, които се съмняват в това, ще приведа някои  резултати от сериозни научни проучвания.
Рискът да заболеят от астма е два пъти по-висок при деца, чиито майки са потребявали много захар по време на бременността си.

В изследване, което започват пред 1990-та година учени от Лондонския университет „Куин Мери“, са участвали около 9000 майки и деца. Така е била изведена зависимостта между захарта и възпалителните заболявания. Високото равнище на консумация на фруктоза влияе на имунната система, което води до възпаление в развиващите се бели дробове. Изводът на експертите е, че ако жената консумира много захар по време на бременността, то това неизбежно ще доведе до появата на алергия или алергическа астма у нейното дете.
Други изследователи установяват, че захарта не само подхранва раковите клетки – тя способства за тяхното образуване. Тя е канцерогенна и напълно си заслужава наименованието “бялата отрова”.

Захарта дори намалява и привлекателността ни. Тя негативно се отразява на кожата на лицето ни, като я отпуска, води до появата на бръчки, състарява ни – увеличаването и с 1мм на всеки литър кръв, застарява жените с минимум 5 месеца.
Проблемът е, че захарта е навсякъде – в бонбоните, сладкишите, хляба, газираните напитки, готовите плодови сокове в кутии…

Затова е права Каролин и е добре да се вслушаме в съвета и: да не ползваме захар, да избягваме всевъзможни иромишлено приготвени сладости. Да сме бдителни към това, което купуваме в магазина, защото дори и в повечето несладки продукти има захар. Производителите ги тъпчат с нея, за да привлекат с тях потребителите. Те отлично знаят, че рафинираната захар поражда привикване, което наподобява кокаинова зависимост.

Но най-важното, в което ни уверява Каролин е, че  възрастта е без съществено значение за това, как ще изглеждаш. Тя ни убеждава: всичко е възможно, трябва ви само искрено желание и упорита работа над себе си.
Но ако се съмнявате в това, просто отидете на нейната страница в инстаграм и разгледайте внимателно снимките на тази очарователна над седемдесет годишна баба.