Пазител на дома ни

Пазител на дома ни

 

Лято е. И все повече хора стягат куфари и раници. Готвят се за полагаемия им се отдих и емоциите, които си вървят с него.
Но немалко от тях ги съпровожда и тревога за дома, който оставят. Защото знаят: престъпността расте и у нас, и по света. Никак не са малко хората, които владеят изкуството за проникване в чужди домове. За да потърашуват там и после да си тръгнат с плячката – онова, което им е харесало.
Затова хората основателно се безпокоят за дома си, когато го напускат – за кратко или за по-дълго. Те си знаят, че да разчита на полицията да го опази, може само един голям наивник. Първо, защото това не е нейна работа – тя е да залавя вече нарушилите закона. А второ, при тия заплати, дето дават и на полицаите, те едва ли ще се трошат точно чуждите домове да спасяват…


Вариант е да се абонираш към някоя от охранителните фирми, но това струва доста скъпичко и не всеки може да си го позволи. А и за тяхната ефективност се разказват какви ли не истории…
Но има и друго решение: робот. Като домашния бодигард Riley например. Благодарение на него, където и да се намираме – на работа или на почивка ще знаем, какво се случва у дома ни. С негова и на смартфона помощ (робота е снабден с Wi-Fi модул), можем да видим всяко кътче на дома си, когато поискаме.
Създателите на това симпатично роботче от компанията iPatrol, са се сетили да го монтират на гъсенична платформа и така са му осигурили висока проходимост. Снабдили са го и с 5-мегапикселна камера с режим за нощно виждане, която освен да ни изпраща в реално време картина от всяка точка, към която го насочим, записва и HD-видео. Без значение дали е ден или нощ.

Освен камерата, той е въоръжен и с чувствителни датчици, които реагират на движение в околното пространство. Роботът ще фиксира и ще ни съобщи за всяка подозрителна активност, която се появи в дома ни. Работи както автономно, така и в режим на ръчно управление чрез мобилно приложение.
А освен функцията да бди за дома ни, Riley е и една чудесна играчка за малки и големи. С него определено няма да скучаем…
Можем да не се притесняваме за батерията му – щом наближи времето за зареждане, робота сам ще отиде до специалната платформа за да получи необходимата му енергия.
А после ще продължи неуморната си денонощна дейност на пазител на дома ни.