Пандемията не спря износа на нови роби за Западна Европа

Пандемията не спря износа на нови роби за Западна Европа

https://4.bp.blogspot.com/-IvK1WEWe4aU/WWpfKsXmlcI/AAAAAAAAcx0/nEWP49YB3IUoV-DHo4-7ZS5fkLK2IOopwCLcBGAs/s640/5_utrenniy_sbor.jpg

Пред много сериозен проблем сега се оказват изправени богатите западноевропейски държави: те могат да останат без евтината работна ръка, която в последните три десетилетия си набавяха от Източната част на континента. Американската телевизионна компания NBC (National Broadcasting Company – NBC) коментира, че пандемията може да остави Великобритания без  работници. Прогнозите са, че британското селско стопанство го очаква направо разрушителен удар – в най-добрият случай производителите на плодове и зеленчуци ще могат да получат по-малко от една пета част от необходимата им работна сила. Заради блокирани авиополети източноевропейските работници – новите роби на дигиталната ни епоха, се оказват на практика недостъпни. Още повече, че  вирусът е провокирал паническо изкупуване на хранителни продукти, които не смогват да задоволят фермерите. Страната ще се окаже в силна зависимот от чуждестранно продоволствие.

Основната част от необходимите на британските фермери 80000 сезонни работници, всяка година пристигат от „постсъветската периферия“, изтъква NBC. Те са готови да вършат всичко онова, което отказват британците. Условията при които работят са невероятно тежки и затова местните хора ги избягват. Но не и източноевропейците – те идват, заради по-високата работна заплата и са готови на всичко за да я получат.

Британското правителство направи опит да осигури на фермерите местни хора, като създаде програма „Земеделска армия“, подобна на действала през Втората световна война. Интерес към нея първоначално са проявили над 36000 жители на Великобритания, но скоро те са се отказали – реално са се ангажирали с труд около 100 души.

Но най-големият проблем за местните фермери е,  че на практика британците са с невероятна ниска производителност на труда – твърде лениви са. NBC разказва за проведен експеримент, в който британски събирачи на реколта са били 10 пъти по-бавни от своите източноевропейски колеги. А това е огромен недостатък за отрасъл, където бързината е много важна.

https://bigpicture.ru/wp-content/uploads/2010/11/362.jpg

В опит да решат проблема фермерите на острова са започнали частно да си доставят чуждестранни работници. На лондонското летище е кацнал самолет със 180 румънски сезонни работници, които след това с автобуси са били закарани към различни ферми. В близките седмици се очаква идването на още работници. Но фермерите във Великобритания са наясно: това в никакъв случай няма да им реши проблема – недостигът на работна ръка тази година ще е е изключително голям.

Този пример свидетелства до каква степен Западна Европа е зависима от  Източна. Оказва се, че и благодарение  на бившите социалистически страни тя може да се радва на сегашният си жизнен стандарт. Истината е, че от присъединяването им към Евросъюза спечели най-вече Западна, а не Източна Европа: тя получи голям пазар за своята продукция, включително и за старите си автомобили. Източноевропейски фирми, които биха могли да бъдат конкуренти на западните своевременно бяха съсипани или изкупени. У нас например, това намери израз в тотална деиндустриализация на страната, в ликвидиране на практика на селското ни стопанство – достатъчно е човек да хвърли поглед върху етикетите на повечето хранителни продукти по магазините, за да се увери в това. Въвежданите квоти за производство и ограничения на селскостопанска продукция облагодетелстват развитите западноевропейски държави и досъсипват родните фермери и колегите им от другите бивши соцстрани.

Френските учени Тома Пикети, Филип Новокмет и Габриел Цукман осъществиха интересно проучване за прехода от света на социализма към демокрация. И стигнаха до извода, че бившите социалистически страни от Източна Европа са се превърнали в „държави с чуждестранни владетели“. А това означава, че тяхното богатство и доходите им отиват директно в джобовете на чуждестранни инвеститори.

Леонид Бершидски е журналист, който работи за авторитетната медия Bloomberg. В своя публикация, озаглавена красноречиво „Как западният капитал колонизира Източна Европа“ той стига до извода, че бившите социалистически страни, включително и България, на практика са се превърнали в икономически колонии на Запада. И шансове тази ситуация да се промени няма – тези държави вече са загубили контрола над собственото си икономическо бъдеще и техният самостоятелен политически избор е невъзможен.

Проблемът наистина е твърде сериозен, за да го подценяваме. Вярно, никой не принуждава хората да се изявяват в ролята на икономически роби. Те сами избират да съсипват здравето си за шепа евро или паунди. По-страшното е, че заради алчни, корумпирани и най-вече тъпоглави хора на власт, които не са в състояние да мислят далновидно, страната ни напускат  много млади и образовани хора. А това поставя под съмнение не само бъдещето, но и настоящето на България. Много остро този проблем го усещаме сега, по време на кризата с коронавируса – не ни достигат  подготвени медицински кадри. Няма ги и защото масово се изнасят към Западна Европа. А наблюдения сочат, че 90 на сто от студентите по медицина у нас се готвят да заминат да работят в чужбина.

https://regnum.ru/uploads/pictures/news/2018/11/27/regnum_picture_1543350880351288_normal.jpg

Това се случва не само в България – в периодът между 2009 и 2015 г. Румъния например, е загубила половината от своите медицински кадри. И продължава да ги губи – изсмуква ги Западна Европа. Само в системата на британското здравеопазване работят над 43000 медицински сестри, дошли най-вече от Източна Европа.

За да осигури работна ръка за фермите на  богатите западноевропейски държави, Европейската комисия спешно прие решение да създаде „зелени коридори“ за тяхното придвижване от Източна Европа. Новите роби ги очакват с нетърпение в  Испания, Великобритания, Франция… Само на Германия спешно са и нужни 40000 работници от чужбина, които да прибират реколтата и. Хора за тежък, къртовски труд по полето.

Възможно е те на място да намерят отговор на въпроса, защо тамошни безработни, както и мигранти предпочитат да получават социални помощи, но не и да са в калните ниви. Да се излежават пред телевизори, а не да  събират ягоди или аспержи по 8, 10, 12, че и повече работни часа – всеки ден в седмицата.

И току виж стигнат до извода, че цената на това, което правят може да се окаже твърде висока – тяхното здраве и дори живота им.

Особено във време на пандемия.