Парите ли са най-важното нещо на света: част 1

Парите ли са най-важното нещо на света: част 1

 

 

 

Двама съпрузи се карат:
– О, знам те аз – крещи възмутената съпруга, – ти се ожени за мен само затова, защото аз имах пари!
– Нищо подобно – невъзмутимо казва мъжа – ожених се, защото аз нямах пари!
Вицът вероятно ви е познат, но той ни подсеща, че за каквото и да си говорим пак опираме до парите.

Не се и съмнявам, че тук нравствено извисена личност остро ще реагира и ще ми припомни, че има далеч по-съществени неща в живота от паричните знаци – отглеждане, възпитаване и образоване на деца, реализация в професионална област, срещи с приятели, общуване с произведения на изкуството и културата, пътешествия из приказни кътчета у нас и по света… Всичко това не може да се замени с банкноти, за които при това е доказано, че разнасят всевъзможни вируси щом ги докоснеш.

Ще се съглася, естествено, но няма да пропусна да спомена за един малък детайл: за да имаме всичко това, се нуждаем от пари. За бъдем здрави и да постигаме целите си, ни е необходимо да дишаме чист въздух, да похапваме истинска храна, да спим сред горски шум и да сме независими от тъпанарите, с които е пренаселен вече света около нас. А за всичко това ни трябват парички и колкото те са повече, толкова по-добре.

Вероятно и с тези редове не ви казвам нищо ново, затова ще ги подкрепя с някой и друг факт от научни изследвания. В случая с резултати от проучване на Американската кардиологична асоциация. То е траяло 15 години и са били наблюдавани около 20 хиляди американци. За този период 1500 от тях са получили инсулт. Основният извод от проучването: колкото по-добре материално е бил осигурен американеца на възраст между 50 и 64 години, толкова по-малки са били шансовете му да получи инсулт.

Възрастните американци с най-ниски доходи три пъти по-често са получавали инсулти в сравнение със своите осигурени връстници. Хората без или с много тънки банкови сметки, са страдали най-често от хипертония, диабет и различни сърдечносъдови заболявания. А всичко това са рискови фактори за поява и на инсулт.


Преди време британски учени пък си поставиха за задача да разберат, какви са разходите на 600 много богати хора в целия свят. И основният извод, до който достигнаха е, че колкото повече са цифрите в банковата сметка, толкова по-широка е усмивката на човека. Всички, които са имали собствени активи над 600000 долара, искрено са заявили, че парите ги правят щастливи в личния им живот.

Банкнотите са им предоставяли много повече свободно време, помагали им да укрепват здравето си, увеличавали удовлетвореността от работата им, давали им невероятни възможности и алтернативи на поведение. Те не мислели за плащане на сметки, почистване на дома, пазаруване и прочие банални дейности. Те наистина можели да си позволят да разполагат, както искат със собствения си живот.


И понеже споменах хора от мъгливия Албион ще завърша тази първа част с афоризъм на безсмъртния ирландски и британски писател, поет, драматург Оскар Уайлд (1854 – 1900):
– Когато бях малък, мислех че най-важното нещо на света са парите. Сега, когато съм възрастен човек, зная, че това наистина е така.