Пет неща, които разболяват хора от рак: 1 част

Пет неща, които разболяват хора от рак: 1 част

 

Прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) са, че рака ще стане проблем номер едно на Земята през този век. Очакванията са значително увеличение както на заболяемостта, така и на смъртността. Предполага се, че близо  милиард души ще починат от рак в света през ХХІ век срещу 100 милиона през 20 – ти век.
Ракът си остава заболяване главно на развитите страни – само 4 на сто в Африка умират от рак в сравнение с 19 на сто в Европа.

Проучване, осъществено през 2016 година показа, че рака, предизвикващ всяка година смъртта на над 17,3 милиона души в света, е изпреварил сърдечно-съдовите заболявания като основна причина за смъртността в 12 европейски държави. Във Франция, Белгия, Дания, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Великобритания повече хора умират от рак, отколкото от сърдечно-съдови заболявания. Същата ситуация е установена и за Норвегия и Израел.


Най-разпространените видове рак – убиец, са тези на белия дроб, простатата, стомаха, гърдата, черния дроб, дебелото черво, устата. В света като цяло сред мъжете най-разпространени са рака на белия дроб и стомаха, докато рака на простатата се среща предимно в развитите страни. При жените най-чести са рака на гърдата и шийката на матката – сега в света всяка година се регистрират над 1,1 милиона случаи на рак на гърдата, докато през 1975 г. тази цифра е била около 500 000.

Ракът на белия дроб, дебелото черво и стомаха са сред петте най-често срещани видове рак и при мъжете, и при жените, както в напредналите, така и в развиващите се държави. От рак на дробовете всяка година заболяват около 1,4 милиона души, докато тази диагноза през 1975 г. е била поставена на по-малко от 600 000.
България е сред най-рисковите държави. Средно 3 на сто е годишния ръст на новорегистрираните случаи на различни тумори у нас. Всяка година около 30000 българи се разболяват от рак, а около 16000 души умират ежегодно от злокачествени заболявания.

Сега реалният брой на българите с диагноза рак, е около 300000. При мъжете най-често се среща рака на белия дроб – над 3000 заболяват годишно. Други около 3300 българи заболяват от рак на дебелото или правото черво, като смъртността при тези пациенти е 10-12 процента.
При жените след рака на гърдата, най-разпространени форми на злокачествени заболявания са рака на кожата, на тялото, на матката и други.


Експерти прогнозират, че предстои бум на рака на белия дроб и при жените – заболяване, което доскоро бе считано за типично мъжко. Взривът ще е резултат от пушенето при българките, което е добило масов характер. Над три хиляди годишно са новорегистрираните онкологично болни жени, като минимум пет на ден се оперират от рак на гърдата. Особено тревожно е, че все по-често от рак се разболяват 20-22 годишни момичета – най-вече от рак на гърдата и на матката.


Но защо хора заболяват от рак? Кои са нещата, които отключват онкологично заболяване и създават много проблеми на болния и неговите близки?
Университетът „Джонс Хопкинс“ е частна изследователска организация, която е разположена в град Балтимор, щата Мериленд, САЩ. Тамошни учени, които изучават онкологичните образования предполагат, че при две трети от случаите рака е неизбежен.


Според тях причината при повечето хора да се разболеят от рак, са случайни грешки в генетичния код, които се случват в момента на делене на клетките.
Учените са изследвали данни по заболеваемостта от 32 вида рак в 68 страни. Така са установили, че 66 на сто от раковите мутации възникват случайно и на тях няма как да се въздейства.


Ще посоча, че тези изводи противоречат на широко разпространеното мнение, според което раковите мутации като правило, са наследствени или са провокирани от фактори на околната среда. Учените от университета „Джонс Хопкинс“ обаче са категорични: преобладаващата част от случите на възникване на рак са резултат от неблагоприятни аномалии при репликацията на ДНК (удвояването на молекулите на ДНК), които имат абсолютно случаен характер.

Всеки път, когато нормалната клетка се дели и копира своето ДНК за създаване на две нови клетки, тя прави и много грешки. Точно този процес на копирането е и потенциален източник на ракови мутации. Учените са установили, че почти две трети от канцерогенните мутации са резултат на грешки при копирането на ДНК.


Това обяснява защо не са малко и случаите, когато от рак заболяват и хора, които живеят здравословно, нямат и наследствена предразположеност към това заболяване.
В някои видове рак – като рака на простатата, мозъка и костите, над 95 на сто от вредните мутации са породени от случайни грешки при копиране на ДНК.
С грешки при копирането са свързани 77 на сто от случаите на рак на панкреаса. Но за рака на белите дробове този относителен дял е само 35 на сто – основната причина за него е пушенето и други фактори на околната среда.


Но като цяло 66 на сто от раковите мутации са предизвикани от грешки при копирането, 29 на сто – от начина на живот или фактори на околната среда и само 5 на сто от наследствени дефектни гени.
Учените отбелязват: тези изводи не означават, че човек трябва да се откаже от профилактика на рака. Почти 40 на сто от случаите на ракови заболявания е можело да бъдат предотвратени. За това е нужно да се познават онези външни фактори, които увеличават риска от развитие на ракови мутации.
А какво означава това, ще се опитам да изясня за вас с резултатите от други полезни проучвания на ерудирани хора, ангажирани в престижни институти.