Пет неща, които разболяват хора от рак: 2 част

Пет неща, които разболяват хора от рак: 2 част

 

Храната, която води до рак

Колкото повече калории има в храната, която поемаме, толкова по-голяма е опасността да заболеем от рак.
Най-нови изследвания на 90000 жени на възраст от 50 до 79 години сочат, че злоупотребата с висококалорийна храна е много опасно дори и в случаите, когато човека е с нормално тегло. Учените са оценявали плътността на менюто на жените – този показател отчита отношението на калорийността на продуктите към количеството съдържащи се в тях незаменими хранителни вещества.

Ниска хранителна плътност притежават зеленчуци, плодове, нетлъсти белтъчни продукти, бобовите храни. Най-висока хранителна плътност има в хамбургерите и пицата.
Оказало се, че при жените, които се хранели предимно с продукти с висока хранителна плътност, риска от развитие на различни видове рак, е бил по-висок с 10 на сто.


Учени са изследвали 1905 пациента с наскоро диагностициран рак на белия дроб и са сравнили получените данни с изследване на 2413 здрави хора. Така са установили, че при хората, които употребяват храна с висок гликемичен индекс (той се използва за измерване на промяната в нивата на кръвната захар, като следствие от приемането на различни храни), риска от заболяване от рак на белия дроб се увеличава с близо 50 на сто.

Или, ако си похапваме всеки ден бял хляб и кифлички, то ние осезаемо увеличаваме опасността от подобно заболяване. Но този риск рязко намалява, ако наблягаме най-вече на плодове и зеленчуци.
Изводът е, че за предпазване от рак е важна наситеността на храната ни с незаменими хранителни вещества.


Дали едно момиче е застрашено в бъдеще от рак на гърдата зависи и от това, дали то консумира безалкохолни и газирани напитки, червено месо, маргарин, захар – всички те рязко увеличават риска от тази болест. Това установиха изследователи от Калифорнийския университет, след като анализираха данни за 45204 жени.

Затлъстяване

Излишните килограми, които сме допуснали върху тялото си, непосредствено са свързани с развитие на ред онкологични заболявания.

Проучвания показват, че затлъстяването най-вече съпътства развитието на тумори на ендометриума (лигавица на матката), хранопровода, черния дроб, бъбреците и панкреаса.
Учени от американската асоциация за изследване на рака откриха връзка между раковите клетки и мазнините (излишните килограми) в тялото на човека. Според тях свръхтеглото “подхранва” клетките на злокачествените тумори. Благодарение на него могат да се появат до 16 вида рак.


Проведено в Имперския колеж в Лондон изследване показа, че само 5 килограма излишно тегло увеличава два пъти  риска човек да се разболее от рак. Според тях затлъстяването е свързано с 11 вида рак, на които се подлага хранопровода, стомаха, червата, черния дроб.
За да направят своите заключения учените са провели 304 експеримента. Те са проследявали връзката между индекса на телесна маса, теглото, обхвата на талията и 36 вида рак и техни подвидове.

Така станало ясно, че със затлъстяване непосредствено са свързани рака на матката, яйчниците, бъбреците, хранопровода, стомаха, ректума.
Експерти от Световния фонд за изследвания на рака установиха, че у жените със свръхтегло риска от раково заболяване нараства с една пета. Става дума за рак на червата и задстомашната жлеза.


Родителите трябва да обръщат особено внимание на децата си – ако те имат свръхтегло в детските години от живота си, то нараства вероятността да се разболеят от рак, когато станат възрастни. Става дума за опасността да развият рак на ректума, стомаха, хранопровода, бъбреците, кръвта и др. Това е мнението на учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.
Изводът: ако човек следи и поддържа теглото си в рамките на нормалното, то намалява вероятността той да заболее от рак.