Пет неща, които разболяват хора от рак: 3 част

Пет неща, които разболяват хора от рак: 3 част

 

Стрес

В края на 2016 година станаха известни резултатите от проучване на учени от Монреал. Те са анализирали професионалната дейност на 3103 души с ракови заболявания. Наблюдаваните хора детайлно са описвали всяка работа, която са изпълнявали по време на трудовата си кариера, включително случаите на стрес и техните причини.

Възприеманият от наблюдаваните лица стрес е бил предизвикан от високи изисквания, натиск на времето, финансови проблеми, липса на гаранция, че няма да бъдеш уволнен и опасни условия на труда. Оказало се, че ако човек работи в подобна ситуация, то нараства вероятността той да заболее от рак на белия дроб, дебелото черво, пикочния мехур, ректума, стомаха.


През януари тази година тези резултати бяха допълнени от ново изследване на учени от Университетския колеж в Лондон и Единбургския университет. Те са провели 16 експеримента, в които са участвали 163000 души.
Така са установили, че безпокойството и депресията способстват за развитието на рак. Хроничният стрес намалява ефективността на имунната система и способства за ръста и развитието на туморите.


А позитивната нагласа е едно от най-добрите средства за борбата с него.

Липса на спорт

Ако човек е ленив, не спортува, то вероятността да се разболее от рак рязко нараства.
Учени от Калифорнийския университет обясняват, в какво се изразява ползата от спорта: в организма на хора, които се намират в добра физическа форма, по-добре се преработват страничните продукти от физическата активност.

В процеса на развитието на рака важна роля играят лактатите – соли на пикочната киселина, продукт, който се появява в процеса на превръщане на глюкозата в пировинена киселина (пируват). Те се образуват, когато на организма започне да недостига кислород. Лактатите възпрепятстват имунната система да се противопостави на рака и способстват за разпространение на туморите.

Ако човек спортува, то лактатите се използват за получаване на енергия, но ако е ленив то в системата за тяхната преработка настъпват проблеми и рака започва да превзема територия.
Изследователи от Националния институт по онкология в САЩ проанализираха данни за физическата активност на 12 групи доброволци от Европа и САЩ. След това ги съпоставиха с разпространението на 26 вида рак.

За 11 години сред 1,4 милиона участници са открити 186932 случаи на рак.
Оказало се, че високата физическа активност намалява вероятността от поява на 13 от 26 вида рак. Благодарение на активен спорт се снижава вероятността човек да получи рак на хранопровода – с 42 на сто, на черния дроб – с 27 на сто, на белите дробове – с 26 на сто, на бъбреците – с 23 на сто, на стомаха – с 22 на сто, на вътрешната обвивка на матката – с 21 на сто.

Освен това вероятността от миелоидна левкемия намалява с 20 на сто, на миелом (раково заболяване на костния мозък) – със 17 на сто, на рак на дебелото черво – със 17 на сто, на главата и шията – с 16 на сто, на ректума – с 13 на сто, на пикочния мехур – с 12 на сто, на гърдата – с 10 на сто.
Като цяло физическата активност намалява риска от раково заболяване със седем на сто. Изводът: ако си физически активен, то много по-голяма е вероятността, че ще можеш да се защитиш от рак.