Пет неща, които разболяват хора от рак: 4 част

Пет неща, които разболяват хора от рак: 4 част

 

Сън

За много хора да спиш си е направо загубено време – неслучайно от незапомнени времена се шири и израза “от сън спомени няма”. Факт е, че ние не ценим съня и рязко го съкращаваме – с гледане на телевизия, сърфиране в интернет, всевъзможни развлечения… Което никак не е добре, защото от него зависи непосредствено и състоянието на нашето здраве – причината за много заболявания на човека, е точно некачествения сън и безсънието.


Сред тях е и рака. Учени са установили, че пълноценния (здравия) сън, спазването на режим на лягане и ставане, са много важен фактор за предпазване от онкологично заболяване. Това е така най-вече, защото циклите на смяна на сън и бодърстване оказват пряко влияние на един изключително важен хормон: мелатонина. Той не само отговаря за съня, но има и антиканцерогенен ефект – способен е да потиска ръста на туморните клетки.

Мелатонинът притежава мощни антиоксидантни свойства и защитава от увреждания ДНК на организма ни (а точно те водят до образуване на тумори).
В нормални условия през деня човешкия организъм изработва незначително количество мелатонин. С настъпването на тъмнината неговото производство нараства, като пика се пада в полунощ. Към сутринта постъпването на този хормон в кръвта отново се снижава.

Но ако нощем не спим и сме на изкуствено осветление, секрецията на мелатонин рязко намалява – съответно ни застрашават и онкологични заболявания. С намаляването на производството му няма кой да пречи на туморните клетки да поглъщат линолова киселина, на която те дължат нарастването си.


През лятото на миналата година бяха публикувани резултати от проучвания, осъществени в Бразилия и САЩ. В тях бе потвърдено, че мелатонина, който регулира денонощните ритми, не позволява на тумори на млечните жлези да нарастват. Ето защо недостига на сън осезаемо повишава риска от рак на гърдите при жените. При мъжете силното нощно осветление пък е фактор за увеличена опасност от развитие на рак на простатата.


Човешкият организъм е подчинен на циркадни ритми (циркаден произлиза от латинската дума “около” и с нея се обозначават колебанията в режима на организма, метаболизма и умствената активност през денонощието). В продължение на милиони години на своята еволюция, човека се е приспособявал към дневно бодърстване и нощно спане. Когато тези биоритми се нарушат, то веднага се появяват много сериозни проблеми – в хормоналната дейност, температурата на тялото, мускулния тонус, умствената активност, настроението…


През април тази година станаха известни резултати от проучване, осъществено от американското онкологично общество. Те сочат, че ако съня е по-малко от пет часа в денонощието, се удвоява заплахата от рак на простатата. В групата на риска попадат мъже, по-млади от 65 години. Експерти са анализирали данни от две изследвания – в първото са участвали 407000 мъже, а във второто над 416000. Мъжете са били наблюдавани в продължение на две десетилетия.

Учените правят извода, че циркадните ритми водят до проблеми със съня, а те на свой ред “изключват” гени, които защитават организма от рак.
И това изследване потвърждава мнението, че когато съня недостига, се затруднява изработването на мелатонин – хормона, който регулира денонощните ритми. А неговото понижаване води до ръст на честотата на генетични мутации, до нарушаване процеса на възстановяване на ДНК от атаката на свободните радикали през деня и отслабване на имунната система. Пътят за развихрянето на рака остава открит…


Най-ново изследване също показва, че ако човек работи нощна смяна, то ДНК може да прекрати да се възстановява след всекидневните увреждания. Резултатът е раково заболяване. Сега учени са установили точно, че организма на работещите нощем хора произвежда с 80 на сто по-малко вещества, които са необходими за възстановяване на ДНК. Известно е, че този процес става най-вече нощем. И причината за това е точно недостига на мелатонин, който през деня е много по-нисък.


Количеството, а най-вече качеството на съня и дейността на организма ни, са пряко взаимообвързани. Сънят ни  е нашия защитник  от безброй опасности, пред които сме изправени във всекидневието. И от това дали се отнасяме с уважение към него или го пренебрегваме, ще зависи директно и колко дълго ще сме на тази планета.