Печелят тези, които умеят да се възползват от чара си

Печелят тези, които умеят да се възползват от чара си

 

Ако вярваме на изследователи от различни страни и периоди, то от това, как изглеждаме зависи твърде много дали ще успяваме в живота.
Сюзън Аверет и Сандърс Коренман се заеха да проучат има ли връзка между заплатата и теглото на хората на възраст от 23 до 31 години. Оказа се, че почасовото възнаграждение на по-пълните жени е с около 20 на сто по-ниско от това на жените със средно тегло.
Даниел Хамърмеш и Джеф Видъл също решиха да проверят има ли зависимост между външния вид и получаваното възнаграждение.

Двамата изследваха домакинства в Канада и САЩ. Освен информация за доходите, те поискаха и мнението на анкетьори за външния вид на хората, с които разговарят. Оказа се, че пазара на работна сила е най-благосклонен към най-привлекателните мъже и жени. Те получават почасово възнаграждение с около 5 на сто по-високо от това на средно красивите, независимо от образованието им. Жената, която не привлича погледите, печели с 5 на сто по-малко от средно красивата. При мъжете тази разлика е 10 на сто.


Икономисти от университетите в Тексас и Мичиган установиха, че красивите и физически привлекателни американци печелят повече, отколкото неугледно изглеждащите техни колеги. За период от една година разликата си е доста чувствителна: ако един несимпатяга получава 36400 долара, то по-добре изглеждащия му колега ще вземе 40000 долара, а красавеца – 42000 долара.


Съвместно изследване на Rice University и University of Washington показа, че външния вид на човека, който иска кредит от една банка има по-голямо значение, отколкото неговата кредитна история. Специалистите са анализирали операции на сайта Prosper.com., на който всеки желаещ може да получи заем. Ако се нуждаем от пари пращаме на сайта своята биография, кредитен рейтинг, снимка, справка за получавани доходи и други данни, които потвърждават, че сме сериозни хора, способни да върнат кредита. Ако предизвикваме доверие, то потенциалните кредитори ще се свържат с нас.


От около 7000 молби за кредити само 700 души получили средствата, от които се нуждаели. Оказало се, че най-симпатичните на снимките не само вземали парите, но им били предоставяни и най-изгодни условия за тяхното връщане. Най-съблазнителните елиминирали дори хора с отличен кредитен рейтинг, но не изглеждащи привлекателно на снимките.
Може да вярваме на това проучване, защото кредити на Prosper.com предоставят частни лица, а те, както и ние, са особено чувствителни към собствените си пари.


Тези изследвания са от средата на миналото десетилетие, но съществени промени в отношението към красивите и неугледните не са настъпили. В края на 2016 година The Daily Mail съобщи за ново проучване, в което и учени от Лондон Метрополитън Юнивърсити стигат до извода, че външността влияе на успеваемостта. Те са забелязали, че съблазнително изглеждащите студентки получават по-добри оценки много по-често, отколкото по-малко привлекателните. Учените показали на независими експерти фотографии от документи на дами над 18 години и те оценили тяхната привлекателност. А после анализирали резултатите от изпитите им.

Е, студентките, чиито външен вид не задържал погледите имали доста по-ниски оценки от тези на хубавелките. При това те ги получавали само на очни курсове, където преподавателите можели да ги огледат.
Но защо красивите хора просперират? В търсенето на отговор на този въпрос Ингрид Олсон от университета на Пенсилвания и Кристи Маршуец от Иейл стигнаха до следните три извода:
1. Привлекателността на лицето се оценява за част от секундата.
2. Хубавите лица се свързат с позитивни думи като смях и щастие повече, отколкото с негативни.
3. Красивите лица изглежда имат уникално въздействие.
Но хубавите къщи, например, не предизвикват същите реакции, показва тяхното изследване.


Излиза, че има определена социална и икономическа изгода от това да си привлекателен. Атрактивните хора са по-добре платени, смятани са за по-интелигентни и получават повече внимание в живота си. Това благоразположение, колкото и да е неразбираемо, изглежда е вродено и присъщо за повечето култури. Изследванията сочат, че дори и децата предпочитат красиви лица. Може да не ни харесва, но истината е, че привлекателните хора се реализират много по-успешно от останалите.
И сега най-важното: непривлекателни хора няма! Във всеки може да се намери обаяние, очарование, прелест, харизма… Този потенциал може да работи за него или да бездейства, ако не се активира. Затова печелят не тези, които знаят за ролята на чара, а тези, които максимално се възползват от него, за да постигат целите си.


Или както много точно го е казал френският аристократ, писател, юрист, социолог
Шарл Монтескьо (1689 – 1755):
– Жената има само една възможност да бъде красива, но да бъде привлекателна има сто хиляди възможности!
Казал го е за жената, но спокойно може да отнесем това правило и за представителите на силния пол.
Затова е добре да намираме време и ресурси, за да бъдем не само компетентни, но и привлекателни.