Пивото – съюзник в раждането на свежи хрумвания

Пивото – съюзник в раждането на свежи хрумвания

 

Ако едно нещо не се нуждае от доказване то е, че в нашия забързан високо технологичен свят печелят тези, които имат нестандартно мислене и раждат необичайни идеи. От сферата на програмирането до тази на композирането лидери стават хора, които са измислили неща различни от познатите. Предложили са подходи за решаване на проблеми, за които никой преди тях не се е досетил. Добавили са още нещо към вече познати практики и така са получили нова стойност, която носи полза и радва хората.
Но да се генерират хрумвания е колкото лесно, толкова и трудно занимание. Креативността се нуждае от стимули, за да се включи в действие.


Австрийски учени стигнаха до извода, че в този процес много полезно се оказва пивото. Неговата умерена употреба активира и подобрява креативния процес у човека.
Учени от университета Грац са изследвали 70 души – мъже и жени. Разделили ги на две групи и им предложили да пият пиво – алкохолно и безалкохолно. Участниците в наблюдаваната група не знаели, какво пиво пият. За всеки от тях било определено конкретно количество в зависимост от техния ръст, тегло и възраст, за да се достигне концентрация на алкохола в кръвта от около 0,03%. Средно това било по 500 мл за мъжете и 350 мл за жените.


Преди и след употребата на алкохола участниците били тестирани. Креативното мислене било проверявано с помощта на тест за асоциативно мислене – всеки участник в проучването трябвало да каже дума, свързана с предложени му три думи. Така за думите “колбас”, “рязане” и “мишка” това е думата “сирене”. За да се провери дивергентното мислене (от лат. divergere – разминава се, метод на креативното мислене, при който се търсят множество решения на един и същи проблем) на участниците предложили да намерят необикновено приложение на всекидневни предмети – обувка, чадър, вилица… А резултатите оценявали независими съдии.


Проучването показало, че креативното мислене на тези участници, които са пили алкохолно пиво било средно с 40 на сто по-добро от тези, които пиели безалкохолната напитка.
Според специалистите, когато мозъка на човека е фокусиран върху решаване на задача, той може да забуксува на едно място. Пивото затруднява задържането в паметта на всички параметри на задачата, но за сметка на това помага да се подходи към решаването и от друг ракурс. Отвличането от основната задача активира подсъзнанието, което намира и алтернативно решение.


И американски изследователи от Университета Илинойс, разположен в градовете Ърбана и Шампейн (на 200 км на юг от Чикаго), стигнаха до извода, че пивото стимулира творческото мислене. Когато разумно се консумира то увеличава находчивостта на човека. Причината за това според учените е, че като снижава концентрацията на вниманието и ограничава аналитичното мислене, то благотворно влияе на интуитивните озарения и стимулира креативността на човека. В подобно състояние той намира по-лесно връзките между отдалечени при обикновено размишление една от друга идеи, комбинира ги, открива неочаквани варианти. И така  ражда необичайни хрумвания.


Когато изпием 1 литър пиво на ден, ние получаваме една пета от необходимата ни дневна норма от витамин В2, една трета от витамин В6 и една четвърт от нужния ни витамин В5 (пантотенова киселина). А тези вещества са ни много необходими, за да работи креативно мозъка ни. Ако не ни достига В5 например, то ни обхваща умора, депресия, главоболие, периферен неврит и ред други неприятности.


Пивото понижава страха от извършване на грешки, а това означава, че мозъка отхвърля отрицателни емоции. Тези, които пият редовно и умерено пиво са хора добродушни, спокойни, радващи се на обикновените неща от живота. Пивото ни помага да снемем напрежението от работния ден, а всичко това в съвкупност способства за активиране на креативността ни.
Затова, ако ни е нужно да “отключим” творческия си потенциал, то е добре да си пийнем пиво. С негова помощ задачата, която ни занимава, ще бъде решена успешно и нетрадиционно.