Плашилото на новото време

Плашилото на новото време

Когато стане дума за роботи обикновено си представяме зали, заети от действащи машини, сред които не се вижда жив човек. Страховити или мили създания облечени в пластмаса или лъскав метал, които сервират храна, обслужват клиенти на хотели, пакетират продукти в складове, управляват безпилотни автомобили… На тях им поверяват все по-сложни задачи, с които е трудно да се справи човек или е опасно за неговото здраве.


А в Япония постъпиха доста необичайно: взеха та си създадоха робот-вълк. Страховитото роботозирано плашило е предназначено да гони диви животни, които никак не са малко и в Страната на изгряващото слънце. Размерите му наподобяват тези на възрастен хищник: 65 сантиметра на дължина и 50 сантиметра на височина. Облечен е в кожа, за да прилича на вълк.


В очите му са вградени червени LED-лампи. За да изпълнява отговорните си задачи, неговите създатели са го снабдили и с цял комплекс от имитация на звуци: вълчи вой, изстрели, човешки гласове. И още около 15 други варианта.

Инфрачервен сензор на робота непрекъснато сканира околното пространство и следи за движения. Ако регистрира присъствие на диво животно или човек, той незабавно включва очите и започва да издава звуци, съобразени с вида на нашественика.


Така, че ако имате къща, вила или ферма с всевъзможни вкусотии и се притеснявате да не би неканени гости да я посетят и оберат, то на помощ ще ви се притече плашилото на новото дигитално време: роботозирания вълк. Имате ли го под ръка (струва някакви си 1800 долара), може вече спокойно да спите – никой повече няма да се осмели да посегне към имуществото ви.