Плащат ти само, ако не работиш

Плащат ти само, ако не работиш

Интересът към онова, което прави някои хора много успешни, никога няма да изчезне – та това е въпрос, който вълнува всеки нормален човек. Затова има и толкова много книги за тайните на успеха, всевъзможни лектори събират пълни зали, непрекъснато се правят и различни проучвания точно по тази тема. Любопитното е, че когато човек се зарови в тях разбира: секретите всъщност не са така сложни, както може би изглеждат на пръв поглед!

Хенри Форд остана в историята на съвремената индустрия и с това, че превърна познатата и далеч не сложна идея за конвейра в нещо непознато: той създаде поточното производство. И започна да произвежда хиляди автомобили.
Но възникнал проблем: а кой ще купува толкова много коли?

По онова време американците получавали смешни заплати, с които било невъзможно да направят подобна покупка. Тенденцията била ясно очертана – работодателите продължавали да плащат ниски заплати на своите работници и служители, защото така увеличавали собствените си печалби.

Печеният Хенри в тази ситуация взел едно много простичко и затова ефективно решение: той удвоил заплатите на своите работници! Дълго време плащал на средно квалифицираните си работници около 2.25 долара на ден. Докато един ден те изумени разбрали, че заплатите им са скочили двойно – на 5 долара!

Това била невероятна сума за онова време – равностойна е на около 125 днешни долара!
Като повишил заплатата Хенри веднага намалил текучеството на работниците. Та за 2,5 долара те можели да си намерят работа на далеч по-приятни места от изнурителната, монотонна дейност на фордовия конвейр.

И затова преди да увеличи заплатите им, те масово напускали. Много пари той си спестил и от това, че отпаднала необходимостта от обучение на нови, неквалифицирани работници. Текучеството създавало проблеми и заради зависимостта на работниците един от друг – ако някой напуснел или лошо се трудел, то по веригата това се отразявало незабавно на всички останали.

Форд увеличил заплатата точно, когато това трябвало да се случи – конвейра преминал на денонощна работа (три смени по осем часа). Затова са били нужни още 5000 квалифицирани работници, а те можели да дойдат най-вече от заводи на конкуренти. Още на следващия ден, след като станало известно за двойното увеличение на заплатите, пред завода на Форд се появили около 10000 души, страстно желаещи да започнат незабавно работа там.

За да овладеят ситуацията се наложило да бъде извикана полиция и пожарникари. Така, след като увеличил двойно заплатата, Хенри получил и възможност да избира от най-добрите работници за онова време – през 2015 година желаещите да работят при него се редяли на дълги опашки.

За да не изгубят работниците си и останалите бизнесмени били принудени да започнат да увеличават работните заплати. И така било поставено началото на появата на средната класа в САЩ. С по-високите доходи работниците вече можели да отделят пари настрана и за около година да се снабдят с желания автомобил. Произведен в заводите на Форд, естествено – само той следвал правилото автомобил който да е достъпен за всеки (струвал до 500 долара).

На 1 октомври 1908 година от конвейра слиза първия автомобил “Форд Т” и от него Хенри Форд е произвел и продал над 15,5 милиона броя! През 1913 година Форд произвел 170000 коли. Но след като увеличил заплатите, още през 2014 година били произведени 308162 автомобила. А през следващата година – около половин милион. Пет години по-късно от фордовия конвейр вече слизали над милион коли годишно.

С простото си и навременно решение Хенри не само, че не загубил, а многократно увеличил доходите си. Неговите работници били много доволни от новите си заплати и работели далеч по-усърдно, отколкото при старите.
Хенри печелел, ако конвейра работел без каквото и да е спиране.

И за да се случва това, той измислил още едно гениално решение: плащал на екипа си от висококвалифицирани монтьори само, ако те не работели, а си почивали в специално помещение. Но щом постъпвал сигнал, че има проблем на конвейра, то за времето, през което те отстранявали повредата, не им се плащал и цент. Нещо повече – това време се приспадало от заплатата им.

Затова монтьорите били заинтересовани качествено да си вършат работата и то колкото се може по-бързо. Та заплатата им почвала да тече от мига, в който те се появявали в стаята за почивка!
Хенри не бил от хората, с дипломи в джоба си – напуснал училище на 16-годишна възраст.

Но това не му попречило да осъществи истинска революция в индустрията на миналия век. Впрочем, когато вече бил сериозен бизнесмен, вестник го обвинил в невежество и необразованост. Мъдрият Хенри така реагирал:
– Ако преценя, че трябва да отговарям на вашите глупави въпроси, то ще натисна само едно копче в кабинета си и незабавно ще се появат специалисти с нужните ми отговори!

Общо парите, които спечелил от своя бизнес “необразования” Хенри Форд, се равняват на над 36 милиарда днешни долара!
Затова, ако имате идея и искате тя да ви направи богати, то е добре да помните подхода на Хенри Форд: най-доброто решение е простото решение! Но то задължително трябва да е съобразено с времето, в което ще се реализира.