Пляс, пляс с педалите

Пляс, пляс с педалите

Милиони хора всеки делничен ден поемат към работното си място. Придвижват се с метро, автобуси, тролейбуси, трамваи, автомобили, мотоциклети… Сред тях има и такива, които въртят педалите на велосипеди. Е, точно за тях е тази информация, която вярвам ще ги зарадва и ентусиазира. Става дума за ново проучване, което осъществиха учени от британския университ в Глазгоу. Можем да им се доверим – университета е основан  през далечната 1451 година от папа Николай V и е  един от двата най-престижни университета в Шотландия. Другият е Университета на Сейнт Андрюс. В изследването са участвали почти четвърт милион души и то е продължило около пет години.
Основният извод от това мащабно проучване е, че пътуването до работното място с велосипед, намалява значително вероятността от канцерогенно заболяване и води до увеличаване на живота. Този вид транспорт снижава риска от ранна смърт с близо 40 на сто, а вероятността от раково заболяване с около 45 на сто.  Въртенето на педалите два пъти намалява и опасността от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Това се отнася и за жените, и за мъжете.


Ако повече хора изберат да пътуват с велосипеди това ще има много позитиви:  те ще са здрави, ще намалее трафика и ще се подобри екологията в градовете. То позитивно ще се отрази и на бюджетите – общински и държавни.
Но за да се случи това съответните институции следва да създадат условия, при които никое друго превозно средство няма да е в състояние да конкурира велосипеда. И най-доброто нещо e да се изгради безопасна инфраструктура за пешеходци и велосипедисти.
Така, както това се прави в Копенхаген например.