Победител е този, който знае, че ще бъде победител: 2

Победител е този, който знае, че ще бъде победител: 2

 

5.
Увереният човек е автономен и независим. Той предпочита да общува със света при условията, които сам ще поставя. Вярва, че  има правото да определя, къде се намира днес и къде ще бъде утре. Той гледа на себе си не като изпълнител на нечии нареждания, а като архитект и дизайнер на собствената си съдба.
6.
Точно защото добре познава  потенциала си, той осъзнава и колко е важно да се адапатираш към променящата се реалност. Увереният човек е наясно с необходимостта от гъвкав подход при реализацията на своите идеи. Не всичко може да бъде предвидено, включително и неочакваните възможности. Затова той винаги е открит, готов да се възползва от тях и да преосмисли стратегията си. Той високо цени сентенцията на един мъдър римлянин – Сенека, казана преди повече от 2000 години: зад всяка трудност се крие и възможност.


7.
Увереният човек подлага всичко на съмнение. Скептицимът е съставна част от неговия характер. Иска да има свой поглед върху ситуацията и не приема опити да му бъде натрапен друг. Той знае, че точно намаляването на неопределеността, е една все по-трудна задача за решаване. Множество са причините за това – скоростта и динамиката на процесите, тяхната сложност и взаимообусловеност, различните сили, които оказват натиск върху тях и пр. Ето защо се стреми  да получава необходимите му сведения от множество източници. Това му позволява да вижда света  какъвто е, а не такъв, какъвто други се опитват да му го представят.


Преди век знаменития американски писател и журналист Уолтър Липман (1889—1974 г.), ще напише, че новините и истината не са едно и също нещо. Увереният в себе си човек точно затова се отнася винаги много критично към това, което чува, чете или гледа. Той иска наистина да е информиран за нещата, които са от ключово значение за неговата реализация на сцената на собствения му живот.
8.
Увереният човек се доверява и на интуицията си, дава свобода на въображението си. И никога не се отказва от обзелата го идея. За него няма нерешима задача – съществува само такава, на която още не е намерено оптималното решение. И защото вярва, че ще успее в начинанието, с което се е захванал, той е мотивиран да не се предава.


Появата на ксерографията е свързана с името на патентния адвокат Честър Карлсън. Неговата мечта била да открие лесен начин за копиране на документи. Процесът, който изобретил, бил наречен ксерография (от гр. xeros – „сух” и graphein – „пиша”). Десет години Честър търси компания, която да развие откритието му. Най-накрая малката фирма Haloid, произвеждаща фотохартия, се съгласява да поеме риска и да инвестира в разработването на първата ксерографска машина. Днес тя е известна като Xerox, а рискования й жест и донася бизнес за над 17 милиарда долара.
9.
Увереният човек знае цената на времето и затова няма време за глупости. Той е увлечен в нещата, които прави. Влага себе си в проектите, върху които работи, в плановете, които реализира. Независим и инициативен е, с активна жизнена позиция – не чака някои да го подтикне, а постоянно се стреми да се усъвършенства.


Но макар и погълнат от заниманията си, той не лети в облаците, а е прагматичен. Наясно е, че нищо не подпомага успеха така, както компетентността по отношение на това, с което се заемаш. Дълбокото познаване на това, което вършиш, не само определено понижава степента на риска, но позволява да се извлича полза от всяка възможност, с която ще се срещнеш.
В Ирландия организатори на аукцион на картини си направиха експеримент – от 41 изложени картини само една бе на Дамиен Хърст (един от най-скъпо платените британски художници днес). Останалите бяха работи на студенти от различни художествени училища. Всяко платно бе демонстрирано в продължение на 3 минути.

За това време участниците в търга трябваше да познаят дали то е оригинал или фалшификат, за да преценят дали си струва да се борят за него. Повечето студентски работи бяха разпродадени за по 10000-20000 долара. Но единственият, който съумя да се ориентира сред тези 41 платна, бе кинопродуцента Алан Малони. Той си купи картина за 400 долара. Броени часове след това той продаде оригинала за 180000 долара!
10.
Увереният човек вижда шансове там, където другите или не ги забелязват, или ги възприемат към пораждащи само проблеми. Но не страда, ако не ги открие – тогава просто си ги сътворява. Увлечен в това, което прави, той е вдъхновен, ентусиазиран и не спира да се конкурира със самия себе си. Работи така, че направените от него продукти да започнат да му изглеждат остарели.


Виктория Бекъм – бивша поп-певица от „Спайс гърлс“, а сега знаменит моден дизайнер, казва за себе си:
– Не правя никакъв компромис с качеството на дрехите, които създавам и за това не търпя никаква критика относно колекциите си!
А успехите й доказат, че Виктория има защо да е с високо самочувствие и че наистина разбира от дизайн, стил и пазар. През 2013 година тя беше определена за жена на десетилетието на церемонията по раздаването на годишните награди на списание „Глемър“ в Лондон.
Виктория не крие амбициите си:
– Искам да достигна възможно най-много жени по света! Искам да имам повече категории продукти – в момента имам пет. Но много ми се иска един ден да правя обувки, парфюми, гримове, бельо. Има толкова неща, които бих искала да правя… Искам да ставам все по-голяма и по-голяма. Искам наистина да изградя една империя!
Виктория вече постигна част от целите си: има своя линия аксесоари, слънчеви очила, чанти, джинси…