Полети в облаците: част 2

Полети в облаците: част 2

 

 

 

Истината е, че днес 78 на сто от работещите американци живеят от заплата до заплата. Но в главите на преобладаващата част от тамошното население все още свети факела на американската мечта. В стремежа си да я достигнат те продължават да вземат назаем огромни суми. Според централната банка на САЩ – Федералният резерв, средния дълг на американско домакинство днес е 137063 долара.

Приходите им обаче не са в състояние да покрият дълговете – за миналата година средния доход на едно американско семейство е 59039 долара. Излиза, че опитвайки се да се доближат до мечтаните милиони, повечето американци живеят така, както в действителност не могат да си позволят. Общият дълг на американските потребители е направо фантастична сума – 13 трилиона долара!


Не е трудно да се направи извода, че тези хора, теглили необмислено заеми, ще похарчат остатъка от живота си за да ги връщат. А най-вероятно това ще оставят като наследство и на своите деца.
Любимият ми американски писател Марк Твен бе казал, че има три вида лъжи: лъжа, нагла лъжа и статистика. И там, както и у нас, работата на статистиката е да хвърля прах в очите: редовно тя съобщава, че равнището на инфлацията е ниско, но това съвсем не е така.

В САЩ стойността на медицинските услуги от 2003 година се е увеличила с 57 на сто, цената на хранителните продукти – с 36 на сто, а разходите за поддръжка на жилището – с 32 на сто.
Стойността на живота продължава да се повишава и все по-често млади американци осъзнават, че могат да свържат двата края само, ако живеят заедно с родителите си. Броят на американците на възраст от 26 до 34 години, които не се разделят с родителите си, непрекъснато се увеличава – от 2012 година той е нарастнал със 17 на сто.

Днес с родителите си са близо 60 на сто от младите хора на възраст от 18 до 25 години. Като цяло с родителите си живеят близо 40 на сто от поколението, определяно като милениум (родените след 80-те години на миналия век).
Но не е лесно не само за обикновените хора. Корпоративният дълг на американските компании днес е 8,7 трилиона долара.

Самата държава дължи на свои кредитори официално 20 трилиона долара (друга тема са неофициалните и задължения). С данъците, които събира, американската държава не е в състояние да покрие разходите, които планира, включително и във военната област – за това на нея са и нужни 210 трилиона долара. Такъв е нейния дефицит и истинския  размер на нейните заеми.


Авторът на публикацията, на която се позовавам – Майкъл Снидър, заключава доста песимистично:
– Близък е деня на разплатата и да се вярва в това, че Америка ще може да избегне последиците, е една налудничава идея!
Анализ на „Ю Ес Ей Тудей”, осъществен преди три години, стигна до извода, че Американската мечта, обрисувана от факторите собствен дом, кола за всеки възрастен член на семейството, здравна осигуровка, висше образование за всяко дете, пенсионен фонд и семейна ваканция всяка година, ще изисква годишен доход малко над 130 хиляди долара за едно четиричленно семейство.

Но средният семеен доход през 2014 година е приблизително половината на тези пари (а както вече знаете за 2016 г. той е 59039 долара).
Осем десетилетия ни делят от историята с автостопаджията, спрял автомобила с Иля Илф и Евгений Петров на лъскавата магистрала. Но американската мечта продължава да е в главите на милиони хора, които тепърва ще трябва да си плащат за своите илюзии.


Само не си мислете, че това, което сега се случва в САЩ, нас не ни засяга. Истината е, че много млади българи са забравили мъдростта на предшествениците ни – никога да не вземат и да не дават пари на заем. И са възприели най-негативното от стила на американеца – да живеят на кредит. Те вярват на рекламата и затова смятат, че банките съществуват, за да повишават жизненото им равнище, а не за да правят парите си на техен гръб.


За да се ориентираш в света на парите не е необходимо да имаш научна степен по икономика. Достатъчно е отвреме навреме внимателно да четеш поговорки. Защото наши предшественици преди повече от 2000 г. са стигнали до сърцевината на финансовата грамотност. Например:
– Потокът от капки става (азербайджанска);
– Спестеното пени е спечелено пени (английска);


– Безпокой се за това, което трябва да купиш, а не за това, което трябва да продадеш (арабска);
– Искаш ли да живееш спокойно, не вземай и не давай пари на заем (асирийска);
– Стисни зъби, но не прави дълг (китайска);
– Не търси в джоба, ако по-рано не си турил в него (руска).
Безплатен обяд няма и не може и да има. Не си ли правиш сметката ще трябва да се примириш и с мизерията. Защото, ако сам не си помогнеш и Господ няма да ти помогне.


Написах този текст за да напомня за необходимостта и при летенето в облаците да имаме чувство за мярка. Робуването на внушени от всемогъщата пропаганда химери, липсата на здрав разум, недостига на реалистична личностна стратегия, ще доведат по-рано или по-късно всеки до финансовата бездна.
А шансовете да се измъкнеш от нея – меко казано, са нищожни.