Ползата от тях – съмнителна, а вредата – много вероятна

Ползата от тях – съмнителна, а вредата – много вероятна

https://koronavirus.center/storage/img/2020/4/16/1587005559_a29r.jpg

На 16 април началникът на Националният оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че има надежди препарати като хлорохин и хидроксихлорохин да повлияват на коронавирусът. „Не сме се сблъсквали със странични ефекти“, сподели генералът.

Аз не съм лекар, а социолог и журналист. Но като човек, който от дълги години проявява силен интерес към сферата на здравеопазването не мога да допусна, че на генерал Мутафчийски не са известни много сериозните опасения на негови колеги в света точно към хлорохин и хидроксихлорохин. Особено пък, когато се комбинират с антибиотика азитромицин.

В това, че те могат да са изключително опасни за човека свидетелства и факта, че Световната здравна организация е започнала голямо международно изследване  (наречено е Solidarity Trial)  на препарати за лечение на заболели от коронавирус. То се провежда в 10 държави – Канада, Аржентина, Франция, Бахрейн, Тайланд, Република Южна Африка, Испания, Швейцария, Норвегия и Иран. Сред  няколкото лекарства, подбрани от СЗО, са и противомаларийните хлорохин и хидроксихлорохин. Това би трябвало също да е известно на генерал Мутафчийски.

Факт е, че в редица държави пациенти с коронавирус ги лекуват с хлорохин – лекарство, синтезирано в Германия през 1934 г., както и свързаното с него хидроксихлорохин. Комбинират ги и с антибиотика азитромицин. Доколкото ми е известно те се произвеждат и у нас – под имената MoriVir (хидроксихлорохин) и GraVir (хлорохин). Не са малко и хората, които се стремят да ги имат  в  домашните си аптечки – за всеки случай, ако се срещнат с коронавурисът.

Но тези лекарства едва ли биха станали толкова популярни, ако масово не се рекламираше тяхната ефективност. Както и ако агресивно не се лобираше за тях. Препоръчват ги влиятелни личности, сред които е и американският президент Доналд Тръмп.

А защо го правят ли? Много са тези, които са убедени, че различните лидери  са съпричастни и загрижени  за увеличаващият се брой на хората, заразени с коронавирус. Това ги кара да настояват за прилагането конкретно на тези лекарства. Възможно е те да са прави да откриват подобни мотиви за поведението на различни авторитети.

Но има и скептици, които са на друго мнение. Те припомнят, че препоръчването на различни препарати за приложение в медицинската практика най-често се прави не безвъзмездно. Хората, които го вършат печелят от това баснословни суми. Според тях и лидерите са хора, на които повечето пари никога не са излишни. Ако хлорохин и хидроксихлорохин се превърнат в общоприето лечение, то фармацевтичните компании – техни производители, буквално ще се позлатят. А покрай тях и акционери и други влиятелни хора с необходимите връзки.

The New York Times  е третият по популярност всекидневник в САЩ, който се чете  и в много други държави. Той написа, че самият президент Доналд Тръмп, който препоръча срещу коронавирусът да се прилага хидроксихлорохин, всъщност има личен финансов интерес към Sanofi – френска корпорация, която произвежда Plaquenil, марковата версия на хидроксихлорохин. Сътрудници на г-н Тръмп също са ангажирани с това лекарство, изтъква медията. Така най-големите акционери на Sanofi включват Fisher Asset Management – инвестиционна компания, управлявана от Кен Фишър, основен спонсор на републиканската партия в САЩ и на г-н Тръмп. Няколко производители на генерични лекарства се подготвят за производство на хапчета за хидроксихлорохин, включително Amneal Pharmaceuticals. А нейният съосновател Чираг Пател, е член на Националното игрище за голф Тръмп Bedminster в Ню Джърси и играе голф с г-н Тръмп.

https://www.infobae.com/new-resizer/SeO__Bjy2NgA6dIzNM8JNzwULHs=/1200x0/filters:quality(100)/arc-anglerfish-arc2-prod-infobae.s3.amazonaws.com/public/RH47HCWQQZANREQDRYH2ZVJO7A.jpg

След подкрепата на управляващите в САЩ Администрацията по храните и лекарствата спешно разреши на болниците да използват хлорохин и хидроксихлорохин. А компаниите, които произвеждат двете лекарства, стремително започнаха да увеличават производството и продажбите им. Правителството на САЩ  закупи 29 милиона дози от това лекарство за борба с коронавируса.

Но съмненията относно ефикасността на тези лекарства и най-вече за страничните вреди за пациентите, които ги вземат, не намаляват. В процеса на лобирането за тях, осъществявано от екипа на американският президент, често бе цитирана публикация за френско проучване, доказващо ползата от употребата им. Но професионалната организация, която го публикува, наскоро промени решението си. Международното дружество за антимикробна химиотерапия заяви: „Статията не отговаря на очаквания стандарт на обществото.“ Някои болници в Швеция спряха да предоставят хидроксихлорохин за лечение на коронавирус след съобщения за нежелани странични ефекти, отбелязва The New York Times.

Срещу лобирането за използване на  хидроксихлорохин за лечение на коронавируса, в САЩ се обявяват много специалисти. Те настояват за по-предпазлив подход, отбелязвайки липсата на реномирани научни изследвания за хидроксихлорохин.

Президентът на Американската медицинска асоциация д-р Патрис Харис споделя пред Асошиейтед прес, че тя лично няма да предписва лекарството за пациент с коронавирус. Причината за това е много високият риск от тежки странични ефекти. За нея те са „твърде значителни, за да се омаловажават“ и няма проучвания, които да показват: лекарството е безопасно и ефективно за употреба. „Хората могат да загубят здравето си – казва д-р Харис. – Сърцето им може да спре“.

Д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ, също призова за повишено внимание, когато става въпрос за използването на хидроксихлорохин за лечение на коронавирус. Твърде големи са потенциалните странични ефекти, особено за сърцето. За д-р Фаучи необходими са повече тестове, преди да е ясно, че лекарството работи срещу вируса и е безопасно за употреба.

На 12 април пак The New York Times разказа за изследване, осъществено в Бразилия за ефективността на хлорохинът – препарат, тясно свързан с хидроксихлорохин. В град Манаус са изследвани 81 хоспитализирани пациенти. Така е било установено, че хлорохинът и хидроксихлорохинът могат да причинят значителна вреда на пациенти и конкретно да увеличат риска от  фатална сърдечна аритмия. Участниците в проучването са получавали и антибиотика азитромицин, който също носи много големи рискове за сърцето – в комбинация с хидроксихлорохин може да доведе до внезапна сърдечна смърт.

https://gordonua.com/img/article/14954/60_big.jpg

Приблизително половината участници в проучването в Манаус са получавали  доза от 450 милиграма хлорохин два пъти дневно в продължение на пет дни, а на останалите са предписани по-високи дози от 600 милиграма за 10 дни. В рамките на три дни изследователите са установили сърдечна аритмия при пациенти, приемащи по-високата доза. Към шестия ден от лечението 11 от тях са починали, което е довело до незабавно прекратяване на проучването.

Съчетаването на хидроксихлорохин с антибиотика азитромицин е опасно за хора със сърдечно-съдови проблеми, предупреждават и експерти в авторитетното научно списание по проблемите на кардиологията – Circulation.

Знаменитият френски драматург, режисьор и актьор Жан-Батист Поклен дьо Молиер е написал: хората умират от лекарствата, а не от болестите! Днешната ситуация с пандемията по-скоро потвърждава, отколкото да оспорва правотата на неговата сентенция. Ползата от лекарства, които агресивно се натрапват от рекламата и всевъзможни лобисти, е съмнителна. Но доказателствата за вредата от тях са твърде много, за да бъдат игнорирани.

Ето защо, когато ни казват рано сутрин броят на починалите в болници, да не бързаме да търсим причината за това само в коронавирусът.

Много е възможно виновникът  да са лекарствата, с които пациентите са били лекувани.