Помислете добре, преди да посегнете към аспирина

Помислете добре, преди да посегнете към аспирина

 

Допускам, че някои хора, случайно попаднали на сайта ми, с недоумение ще се запитат:
– Какви ги драска този автор? Нарекъл сайта си “креативен”, а ни занимава с разни неща за здравето… Та нима няма други, далеч по-важни теми, на които да обърне внимание, вместо да пълни нета с алабалистики?


Аз уважам своя читател и не бих искал да му натрапвам мнението си. Затова ще си позволя да обясня интереса си към здравето с думи на друг човек, роден само преди 300 г.пр.н.е. Нарича се Херофил и е един от родоначалниците на т.нар. александрийска медицинска школа. Той пръв прави аутопсия на човешки труп, за да изучи строежа на тялото, описва нервната система, редица вътрешни органи, части на окото и пр. Този невероятен мъдрец, помогнал на стотици хиляди хора да бъдат здрави и след като самият той си е отишъл от света, ни е оставил следния завет:
– Когато здравето липсва, мъдростта не може да се изяви, уменията не могат да се покажат, силата не може да се прояви. Богатството е безполезно, а разумът е безсилен.


Това обяснява и интереса ми към всичко, което ни помага да бъдем в чудесна форма, винаги заредени с енергия и радващи се на всеки ден, независимо от това дали той е дъждовен, мразовит или слънчев. Ще постигаме всичко, към което се стремим при едно единствено условие: не сме пациенти и сме живи.


А в преследването на тази цел №1 в нашия уникален жизнен път, няма дребни, маловажни неща – тук поговорката, че каруцата се обръща от дребни камъчета важи 100 процента!
Ето една от тези дреболии, която – не дай си Боже!, като нищо може да ни създаде проблеми.
За редовните читатели на сайта ми е ясно, че на тема лекарства аз определено съм предубеден – стремя се да следвам препоръката на великия лечител Хипократ: лекарството е твоята храна, храната е твоето лекарство!


Това се отнася за всякакви продукти на фармацевтиката. Включително и за любимото хапче на милиони хора – аспирина. Мнозина го гълтат, защото са им казали, че предотвратява сърдечно-съдови заболявания например. Но често забравят да им споменат, че е вероятно с редовното му приемане да си създадат сериозни проблеми на стомаха, включително язви или кръвотечения. При продължителна  употреба аспирина е в състояние сериозно да разстрои работата на черния дроб и мозъка, да провокира астма, алергична хрема, обрив на кожата и пр.


А сега се оказва, че аспирина е далеч по-опасен, отколкото допускаме. Най-нови проучвания установяват, че редовния прием на аспирин провокира ръста на ракови клетки, които са устойчиви към лекарствени средства. А това означава, че безобидния на пръв поглед аспирин, може да нанесе непоправими вреди на здравето на човека.


Американски специалисти изясниха, че аспирина увеличава еволюционния потенциал на туморните клетки. Вследствие на това те мутират в сравнение с клетките на тумори, които не са били подлагани на въздействието на аспирин. Това означава, че пациент с ремисия на онкологично заболяване при рецидив рискува да получи мутирали клетки, които вече няма да могат да бъдат лекувани с лекарства.


Аспирин вземат всеки ден над 50 на сто от възрастното население в САЩ и 40 на сто във Великобритания. В Европа гълтат този препарат всеки ден над 30 на сто от населението.
Що се отнася до моята скромна особа, то аз вместо аспирина съм избрал чашата с истинско червено вино от хубаво грозде. Всекидневно я поемам, защото знам, че във виното се съдържа и голямо количество ацетилсалицилова киселина, която потиска съсирването на кръвта.

И затова то е отлично профилактично средство против всевъзможни сърдечно-съдови заболявания.
А да не говоря за несравнимото удоволствие, което носи глътката от тази божествена течност…