Пореден провал на Запада в битката срещу Ковид-19

Пореден провал на Запада в битката срещу Ковид-19

https://kerchinfo.com/uploads/posts/2020-08/1597483701_vakcina-korona.jpg

Ако проявим любопитство ще узнаем, че „Джонсън енд Джонсън“ (Johnson & Johnson – J&J) е  американска холдингова компания. Тя включва над 250 дъщерни фирми, пръснати по целия свят. Произвежда лекарства, различни санитарни и хигиенни материали, медицинско оборудване. В публичното пространство често е обект на атака заради нейни продукти, които са довели и до смъртта на пациенти. Преди около четири десетилетия компанията имаше големи неприятности около лекарството „Тиленол“, обусловило летален изход на хора, които са го вземали.

Но и през последните години J&J  нееднократно бе осъждана да плаща милиони долари заради доказани вреди от нейни лекарства и козметични продукти. Срещу компанията продължават да се водят дела за това, че нейна продукция обрича хора на различни заболявания, в това число и смъртоносни. Така през лятото на миналата година J&J бе осъдена да заплати около 600 милиона долара на щата Оклахома, САЩ. Причината – реално е продавала не лекарства, а наркотици. Нейният продукт „Фенталин“, към който хората много бързо се пристрастяват (продава се и у нас!) е синтетично обезболяващо, което е над 100 пъти по-силно от морфина. В САЩ лекари масово са го препоръчвали на хора, които имат болки в гърба или хронично главоболие. Установено е, че след 2000 г. около 6000 души само в Оклахома са умрели от предозировка с опиати. J&J са лъгали своите клиенти с целенасочено провеждани маркетингови (манипулативни) кампании. В тях са били изтъквани предимства на болкоуспокояващите препарати, внушавано е било, че те са ефективни при всякакви хронични заболявания. В същото време способността им да довеждат до привикване е била или минимизирана, или скривана от хората.

Американската информационна агенция Bloomberg съобщи, че J&J се е съгласила да заплати над 100 милиона долара за регулиране на повече от 1000 съдебни иска. В тях се сочи, че бебешка пудра – един от брандовете на компанията, води до развитие на рак. И това не е единственият проблем за J&J – Bloomberg Intelligence оценява, че уреждането на всички нерешени дела може да струва на J&J до 10 милиарда долара.

А най-новият удар по репутацията на J&J стана провала и в разработването на ваксина против Ковид-19. От компанията заявиха, че те преустановяват всякакви клинични изпитания на своята ваксина против коронавирус заради „необяснимо заболяване“ на доброволец. Какви точно симптоми са възникнали J&J не разкрива, позовавайки се на конфиденциалност на информацията.

https://www.mintrans.tver.ru/upload/resize_cache/iblock/5d7/1800_1600_0/DSC_4720.JPG

Това е пореден провал на западна фармацевтична компания, разработваща ваксина против Ковид-19. Неуспех съпътства и тази, създадена от друга голяма западна компания – англо-шведската AstraZeneca. Шансовете и да се появи на пазара никак не са големи. Причината са възможни сериозни рискове от необичайни странични ефекти на тази ваксина. У пациент, върху който тя е тестирана, са възникнали проблеми с гръбначният му мозък.  Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) – административна служба към Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ, вече блокира клиничните изпитвания на ваксината на AstraZeneca в Америка. FDA отказва да коментира, кога те ще могат да бъдат проведени – възможно е това да отнеме месеци. Любопитното е, че от самата компания избягват да гарантират, че бъдещият им продукт няма да има и възможни негативни последици за ваксинираният човек. Рууд Добер – старши изпълнителен директор на AstraZeneca заявява, че компанията няма да носи отговорност за разработваната от нея ваксина против Ковид-19. „Ние не можем да рискуваме, ако след четири години ваксината продемонстрира странични ефекти“, заявява Добер. Впрочем нежелание да поемат отговорност за потенциални опасни странични въздействия от своите продукти декларират и от Johnson & Johnson.

Но големите западни фармацевтични компании не са за съжаление за това, че ваксините им ги няма на пазара. Тяхното лоби вече им е осигурило милиони долари печалба – „на зелено“, срещу бъдещи ваксини. Само Европейската комисия плати авансово огромни пари на J&J – тя е поръчала над 400 милиона дози от бъдеща ваксина, като цената само на една доза се очертава да е около 40 долара. Добре са си направили сметките и много други фармацевтични компании – евентуален провал в създаването на ваксина против коронавирус няма  да ги ощети. Тяхното лоби в коридорите на властта им е осигурило предварително милиони долари от правителствата на редица западни държави.

https://plus-one.ru/files/news/2020/09/4237-rss.jpg

Това впрочем обяснява и защо неспират опитите за дискредитиране на единствено работещата засега ваксина против Ковид-19 – руската  „Спутник V“. Западните фармацевтични гиганти са буквално изпаднали в истерия от факта, че все повече държави ги игнорират и проявяват растящ интерес към руския им конкурент. Така индийската фармацевтична компания Dr Reddy’s Laboratories води преговори за правото да продава „Спутник V“ в Индия. А става дума за наистина необятен пазар – населението на тази страна е над 1 милиард и 350 милиона души! Медии съобщават, че и националният координатор на Швеция по разработването на ваксини против Ковид-19  Рикард Бергстрьом също ще осъществи контакти с руските власти относно „Спутник V“. И с тези страни съвсем не се изчерпва списъкът от желаещи да осигурят за населението си реално съществуваща, а не илюзорна ваксина против коварният вирус.

А между другото в Русия бе регистрирана и получи патент втора ваксина против коронавируса – „ЭпиВакКорона“. Тя е създадена от знаменитият Държавен научен център по вирусология и биотехнологии „Вектор“, разположен в град Новосибирск и е ново доказателство за качеството на руския научен потенциал. В това сега се уверяват и немалко социално отговорни политици, които проявяват все по-силен интерес към руските лекарствени продукти. Хора, които са в състояние да отхвърлят клишетата на манипулаторите, обслужващи фармацевтичните гиганти и да мислят с  главите си.