Почивката ще е безплатна, но много, много дълга

Почивката ще е безплатна, но много, много дълга

Времето, в което живеем, за немалко хора е трудно. А някои направо не виждат за себе си и никакви перспективи в обозримото бъдеще. Но истината е, че никога досега хората не са имали толкова възможности за осъществяване, с каквито днес разполагат. Причината за това са най-вече новите технологии, които непрекъснато разкриват непознати ниши за реализация. Стига, разбира се, да си подготвен да се възползваш от тях.
Мобилната социална мрежа Инстаграм е създадена от Кевин Систром и Майк Крийгър. Появи се през 2010 година като безплатно мобилно приложение. През 2012 година собствениците я продадоха за един милиард долара (в брой и акции) на Фейсбук. От Инстаграм сега се ползват над 100 милиона души, които правят и изпращат снимки и неголеми видеа.

Поне за мен това е просто любопитна информация. Но пред хората, които отлично познават потенциала на Инстаграм и умеят да боравят с неговите ресурси, се разкриват невероятни възможности.
Доказателство за това е историята на Каролина Валейкайте и Марко Кополо. Очарователната дама е родена в прибалтийската република Латвия и е на 23 години. Марко е италианец и е на 25 години. Влюбената двойка работела в сферата на хотелския бизнес в Лондон. Успели да отделят малко пари настрана, взели отпуск и заминали на почивка в Мароко.

Там, като всички нормални туристи, те се развличали, правели снимки на онова, което ги впечатлявало и ги качвали в Инстаграм. По това време те имали в тази мрежа около 1000 фена.
Докато не забелязали, че количеството на техните последователи започнало да расте. На хората явно им харесвали фотографиите на местата, където двойката е била.
Решили да продължат пътешествието си и да заминат за Камбоджа. И направо се влюбили в невероятно красивия курорт на остров Ко Ронг. Разположен на 78 квадратни километра, този втори по големина остров в Камбоджа има цели 43 километра плажна ивица!


Каролина и Марко предложили на частни вили в Камбоджа взаимоизгодно сътрудничество – да снимат това, което те предлагат на туристите и да качват снимките в Инстаграм, срещу безплатен отдих. Двамата дали интервюта на няколко издания и популярността им започнала да расте, включително и в Инстаграм. Това пък заинтригувало нови компании, които сами потърсили двойката.
А Каролина и Марко с радост установили, че мечтата им да станат знаменитости в Инстаграм не е толкова далеч от реалността. Постепенно те се превърнали в истински звезди на тази социална мрежа с над 60000 последователи в своите Instagram-акаунти (@outsideboxx и @gypseetravel).


От Камбоджа двамата се преместили във Виетнам, където подписали договор за един месец. Срещу качени снимки в Инстаграм собственици на частни вили им поели разходите за спане, храна, напитки и транспорт.
Скоро ги потърсили и от елитния хотелски бранд Aman в Шри Ланка – тропическа островна държава, разположена близо до южния бряг на Индийския субконтинент. Каролина и Марко не планирали да я посетят, но не можели да откажат на съблазнителната оферта. Отишли там и незабавно били запленени от красотата на местната природа, особено от залезите. С удоволствие правели снимки и ги качвали в Инстаграм.


В Шри Ланка за първи път започнали да печелят и пари от своето хоби. Различни туристически обекти им възлагали рекламни фотографии, като им плащали от 100 до 300 долара на снимка. Докарвали си пари и от други дейности – обработвали чужди фотографии за различни компании и техни марки.
В края на осеммесечното си пътешествие Каролина и Марко заминали за Тайланд. По вече отработения модел те два месеца живели в елитни хотели на знаменитите курорти Пукет и Самуи. Ако трябваше да плащат за това удоволствие, щеше да им излезе над 40000 фунта общо за двамата.
Ето така една неголяма ваканция на Каролина и Марко, започнала в Мароко, в крайна сметка се превърна в осеммесечно пътешествие в Югоизточна Азия. С напълно безплатно пребиваване в разкошни петзвездни хотели.


Сега двойката е в Европа – в Италия, където гостуват на родителите на Марко. Но вече се подготвят за следващото си няколкомесечно пътуване. Планират то да бъде из Филипините, Малдивите, Индонезия и Австралия. И естествено, всички разходи по него ще ги поемат различни компании – вече имат оферти от елитни хотели и частни вили в тези райски кътчета на планетата. Те просто ще си почиват, ще откриват тамошните красоти, ще се наслаждават на местните вкусотии…


Но най-вече ще се занимават с любимото си дело – да снимат за Инстаграм.