По какво са си падали древните китайски чиновници

По какво са си падали древните китайски чиновници

 

 

 

Далеч преди ние с вас да се появим, в императорски Китай е съществувала една професия-мечта за тогавашните хора: мандарин (чиновник). Военните и държавни служители се деляли на 9 ранга, като имало още 2 подранга. Желаещият да попадне в престижното съсловие на мандарините, е трябвало да притежава необходимото образование и да издържи невероятно трудни изпити. Строгите изисквания за тази професия, били създадени преди повече от 1300 години и впоследствие постоянно развивани.
Естествено, привилегированата група на мандарините, разполагала и с невероятни възможности в сравнение с простосмъртните китайци. Какви ли не вкусотии имало на тяхната трапеза! Но те си падали най-вече по един неголям оранжев плод, който растял в Китай. И защото точно те били известни, като негови най-големи почитатели, той бил наречен на тяхно име – мандарини.
Наближи ли зимата и по нашите магазини тези  плодове, привличат погледа и сетивата ни. Неголями и непретенциозни, те са сочни и вкусни. Но най-вече – невероятно полезни за здравето ни.
Мандарината е плод, който е богат на изключително полезни хранителни вещества – витамини, лимонена киселина, захар, каротин и много други нужни на организма ни съставки. Впрочем, когато си купуваме мандарини, може да не се безпокоим дали има нитрати в тях – няма, защото лимонената киселина, на която те са богати, е несъвместима с тях.


Ако се интересувате ще знаете, че холинът е важно хранително вещество, което ни предпазва от редица заболявания. Ако не ни достига може да доведе и до сериозни проблеми със сърцето. А мандарините са богати на холин, който заедно със съдържащите се в тях витамин С и калий, укрепват сърдечния ни мускул.
Те ни пазят от инсулт, значително понижават и равнището на кръвното налягане – богати са на калий, който ни е необходим за подържането му в нормално равнище. Всичко това намалява шанса от внезапна, преждевременна смърт, с 20 на сто.
Мандарините са не просто богати на витамин С – от всички познати ни цитрусови плодове, точно те съдържат най-много от него. А той е мощен антиоксидант, способен да неутрализира свободните радикали, които предизвикват рак.
Безценни са мандарините при болни от диабет, особено при диабет от първи тип. За това най-вече помагат фибрите, на които те са богати – те снижават равнището на гликозата в кръвта. Ако се нуждаем от намаляване на нивото на захарта в кръвта, то е добре да се сетим за мандарините – отварата от техни кори, ще ни помогне в нашата цел. Варим около десет минути кората от три-четири мандарини в един литър вода. Когато изстине я вземаме, но без да я прецеждаме. И така всеки ден, като остатъка слагаме в хладилника.


Магнезият и желязото в мандарините нормализират работата на нервната ни система. Помагат на жените за спиране на кръвотечения. Фибрите в тях много добре се отразяват и на дейността на храносмилателната ни система. А отварата от изсушени мандаринови кори е отлично средство и за стимулиране на апетита, ако някъде се позагубил.
Мандарините оздравяват и правят красива и кожата ни. Антиоксидантите в тях, са ни необходими при образуване на колаген. А той пък работи за предотвратяване остаряването на нашата кожа.
Много специалисти определят мандарините като най-добрия плод за децата. Той не само успешно замества всевъзможните вредни сладки неща, които те похапват, но и им дава нужната им енергия за цялото денонощие. А благодарение на съдържащия се в тях витамин D, ги пази от рахит. Другият витамин – К пък ни е необходим за еластичността на кръвоносните съдове.
Идва сериозната зима, а с нея грипове, простуди… Но вместо да тичаме към аптеката е добре да си спомним за мандарините – при настинка и болки в гърлото, чай от изсушени кори на мандарини, ще ни помогне да се избавим от тях. Той е не само ефективно дезинфекционно средство, но омекотява кашлицата и има отхрачващо действие. Мандарините съдържат вещества (като феноликова аминокиселина – синефрин например), които очистват дихателните ни пътища. И затова, ако човек е склонен към бронхит, има астма, е добре да започва деня си с чаша сок от мандарини – той гони слузта от белите дробове.


Излиза, че древните китайски чиновници наистина са били мъдри хора. За да предпочетат мандарините пред много други плодове, вероятно са им влияели и познанията им, за тяхната способност да укрепват здравето и да носят добро настроение.
Затова е добре да следваме техния пример и на трапезата ни редовно да ги има и тях, мандарините. Над 170-те фитохимични вещества и над 60-те вида флавоноиди в тях, ги правят един от най-полезните продукти, създадени от природата. Но има едно изключение – хората със заболявания на стомашно-чревния тракт, трябва да ги консумират с чувство за мярка.
В наш интерес да си осигуряваме тези малки сочни, вкусни, ароматни слънчеви топки, редовно на трапезата.
За да ни даряват усмивки и здраве.