Празник е: Международен ден на пивото!

Празник е: Международен ден на пивото!

 

Точно преди едно десетилетие на Джес Авшоломов му хрумва да организира международен ден на пивото. И на 5 август 2007 година в Санта Крус в Калифорния, е честван за първи път този празник. А защо точно в този град, с около 63000 души население се ражда тази забележителна идея, можем да си обясним с неговата силно изявена младежка култура. Не случайно го определят като Сърфисткия град на САЩ – тук има много сърфисти, скейтбордисти, хора на ролери, купонджии… А те, както знаем, много обичат пиво.


И има защо – та пивото е едно от най-хубавите неща, с които разполагаме! Не случайно то съпътства човека от древни времена и винаги е било много важен елемент в обществения му живот. Смята се за една от най-старите напитки, която са употребявали хората още в епохата на ранния неолит или 9500 години преди нашата ера.
Пиво са варили древните шумери – около 5000 г. пр.н.е. в Месопотамия (днешен Ирак). Нинкаси е дъщеря на шумерския бог на водите Енки и неговата съпруга и богиня на земята Нинхурсаг. Самата тя също е шумерска богиня от шумеро-акадската митология и е покровителка на пивото и пивоварството. Съхранен е химн в нейна чест, който освен молитва е и практика за предаване на рецептата за правене на пиво от поколение на поколение.

www.iwinetc.com qvevri-pots
Пивото, което е третата най-популярна напитка в света, след водата и чая, ни подари цивилизацията. Според антрополози хората са се научили да правят от зърното пиво преди да узнаят, че от него може да се прави хляб. И този процес е бил съществен елемент от обществения живот преди новата ера.

Така антропологически изследвания, проведени в Мексико показват, че древния предшественик на царевицата – теосинте, който растял там, е ставал за пивоварене, но не и за правене на тортиля (хляба на мексиканците). Едва след много векове мексиканските фермери са съумяли да култивират теосинте и да го превърнат в царевица, впоследствие станала основа на местната кухня. Но далеч преди това те са се наслаждавали на пивото, което правели от теосинте.
И щом древните открили удоволствието от пивото, те го издигнали в култ. Благодарение и на него те започнали по-активно да си сътрудничат, взаимодействат, да разменят идеи. В Германия и Персия всички важни колективни решения се приемали след пиене на пиво, а после са се проверявали на трезва глава.

За нашите предшественици, живели преди новата ера, пивото е било толкова значим продукт, че в най-ранния известен правосъден кодекс – този, който издава шумерския цар Урукагина от Лагаш (2300 г.пр.н.е.), то е основната единица за плащане и мярка за наказание (нарушителят се лишава от него).
Пивото не би преминало през изпитанията на вековете, ако не укрепваше и здравето на хората. В поредица от материали, които ще ви предложа, подробно ще разгледаме и достойнствата на този прекрасен природен продукт за защита на организма ни и за укрепване на неговата дейност. За неговата неоценима роля да бъдем жизнерадостни и да да имаме позитивно отношение към живота.


И днес пивото има милиони поклонници на планетата. Провеждат се безброй фестивали, панаири, празници, създават се нови рецепти… Всяка година празника на любителите и производителите на кехлибарената течност – Международния ден на пивото, става все по-популярен, набира нови възторжени фенове.
Летят годините… Международният ден на пивото вече се отбелязва в повече от 200 града в 50 държави в Европа, Америка, Азия, Африка… От 2012 година, след като към този празник се присъединяват хора, които живеят в различни географски ширини, за Международен ден на пивото е определен първия петък на месец август.


А днес празника има юбилей – навършва се първото десетилетие, откакто на планетата се отдава почит на пивото. Това е чудесен повод да поздравим и благодарим на хората, които са свързани със създаването и предлагането на тази прекрасна напитка.
И, разбира се, и сами да се насладим на кехлибарената течност.
Наздраве!