Предизвикателства, които вече чукат на вратата ни

Предизвикателства, които вече чукат на вратата ни

https://4.bp.blogspot.com/-Oyzrtdsg0y4/VshMOBqegmI/AAAAAAAAA5w/yHEqU0ieug0/s320/shanghai.jpg

Ние ще успяваме в това невероятно динамично и доста сложно време, в което сме попаднали, ако съумяваме да забелязваме задаващи се промени и тенденции. Това ще ни позволи да откриваме и възможности, които те ни носят със себе си и своевременно да се възползваме от тях. Неслучайно едно от основните качества, които притежава успешно реализиращия се човек, е способност за адаптация към изменения, които не зависят от него.
Източниците, от които можем да черпим необходимата ни информация, за да се ориентираме в заобикалящата ни реалност, днес са безкрайно много. И колкото сме по-любопитни, толкова повече са шансовете ни да уловим задаващата се промяна.
Отлично средство за да повишим осведомеността си относно това, което предстои да се случи, са и автомобилните изложения. За разлика от нас, простосмъртните, мощните производители в автомобилната индустрия имат необходимите ресурси, за да “сканират” реалността и да откриват перспективите. Как те виждат утрешния ден може да забележим от концептуалните проекти на нови продукти, които те представят на различни специализирани форуми.

Пример за това е и един от най-авторитетните автосалони в света – Los Angeles Auto Show. Изложението и тази година стартира на 30 ноември и ще завърши на 9 декември. Сред различните чудесии, които представят автопроизводители от цял свят, ще спра вниманието ви върху един проект – този на знаменития концерн BMW. В “града на ангелите”, както наричат Лос Анджелис, BMW показа и своя безпилотен автомобил Vision iNEXT. Футуристичният му външен вид е дело на знаменития ирански дизайнер Надер Фаж Заде, който в последните години работи за BMW.
В съответствие с водещата тенденция на нашето време – автоматизация на автоматизацията, Vision iNext е безпилотен електромобил. Самоуправляем го прави специално разработената система BMW’s Gesture Control. На мястото на радиатора са монтирани комплекс от датчици и сензори, посредством които работи автопилота. Заради онези, които биха пожелали да се насладят на шофирането, е съхранен волана и педалите. Те могат да бъдат активирани в режима Boost. Но е достатъчно да се премине в безпилотния режим Ease и волана се прибира, а от дисплея изчезва информацията, която е нужна на шофьора.


Невероятен е новия автомобил отвътре – панелите за управление са широкоформатни екрани, на които няма никакви копчета и превключватели. Човекът, който е в Vision iNext, е и в непрекъсната онлайн връзка със света. Автомобилът е напълно интегриран с всички възможни устройства, включително и с тези в умния дом. Сензорни панели са вградени в главния подлакътник и в обвивката на седалките.
На iNext са необходими само 4 секунди, за да увеличи скоростта от 0 до 100 км/час. С едно зареждане тази кола е в състояние да измине цели 600 километра!
Новият автомобил на BMW ще е на пазара само след 24 месеца – роботите в завода в Динголфинг ще започнат да произвеждат над 300000 коли годишно. Едва ли знаменитият производител би инвестирал значителни средства в разработването на Vision iNEXT, ако неговите експерти не са установили новата тенденция: традиционния транспорт си отива, а на негово място идва напълно електрифицирания, автономен, безпилотен автомобил.
Излиза, че бъдещето, за което толкова много говорим, е много по-близко, отколкото можем да си представим. А това означава, че и новите предизвикателства, пред които всички ние ще се намерим, вече чукат на вратата ни…
И само от нас зависи дали ще се възползваме от тях.