Предимството да си началник на себе си

Предимството да си началник на себе си

https://stagr.de/app/uploads/2016/02/Rock-am-Ring-2016-1-622x415.jpg

Така е устроен живота ни, че никак не ни е леко, ако сме без пари. За съжаление, сигурността в тяхното печелене е доста мъгливо понятие: днес имаш добре платена работа, но утре като нищо можеш да останеш без нея. Или да се пенсионираш и едва да свързваш двата края с мизерните си доходи. Но пък и само с усилен труд трудно ще печелиш. Алфонс Кар (1808 – 1890) – френски писател, основател на сатиричното списание „Les Guepes“ и на вестника „Le Journal“, много точно го е казал: за да печелиш, за да живееш, трябва да работиш, но за да забогатееш, трябва да измислиш нещо друго…
Като да забележиш проблем например – зад него винаги е скрита и някаква възможност. Така германските пивовари всяка година срещат затруднения в горещите месеци. Немците изпиват огромни количества бира, но ги мързи да връщат бутилките в магазина. Миналата година това доведе до много сериозна криза в този отрасъл. В Германия, чието население е 83 милиона души, в обръщение са около 2 милиарда бутилки – тук хората казват, че или трябва да пиеш от стъклена бутилка бира, или въобще да не пиеш. И всяка от тях се използва средно около 36 пъти, ни информира медията Deutsche Welle. Проблемът идва от това, че различните производители – малки, средни, големи, работят с нееднакви бутилки. И често възниква много сериозен проблем: бира има, но няма в какво да се налива.

https://www.dw.com/image/16860004_7.jpg

Забеляза го и един 37-годишен симпатяга – Джем Йълмаз от Дуисбург – град в Западна Германия, известен и с това, че тук е разположено най-голямото в света речно пристанище с 50 млн. тона товарооборот. Джем, разказва тамошната медия Derwestern, започва да събира празни бутилки от бира. Но не къде и да е, а на рок-фестивали в Германия, където те са в изобилие и траят по няколко дни. Джем се появява в деня на откриването им и си тръгва при закриването им. Бутилките предава в специални автомати. За всяка стъклена получава по 8 – 15 евроцента, за кутия – по 25. По време на последния рок фестивал Rock am Ring през юни тази година, за три дни той си спечели чисти 9000 евро!
Джем, който вече е натрупал сериозен опит, идва на тези големи купони с огромен фургон и стотици черни торби за боклук. И има защо – та на последния Rock am Ring бяха дошли над 85000 души. Повечето от тях нощуват под открито небе, в палатки и спални чували, а бирата се лее като река. Торбите с празните бутилки Джем предава в специални автомати, които са разположени до всеки супермаркет.
Рекордът, който досега е постигнал за една фестивална година, е над 23000 евро. От тях около 3000 евро е похарчил за входни билети, гориво за фургона, храна. Върху размера на печалбата му влияе конкуренцията. А в последните години той забелязва и едно ново явление: увеличават се посетителите на фестивалите, които сами събират изпитите бутилки и ги предават на автоматите. Те също като него откриват, че бутилките от бира и кола не са боклук, а са си “живи” пари.

https://musicheadquarter.de/wp-content/uploads/2014/06/Trivium-009.jpg

Но бизнеса на събирачите на бутилки в Германия си остава печеливш и полезен. Когато приходите на Джем надхвърлят 9168 евро, то той е длъжен да ги декларира и да плати данък върху тях.
Откъдето и да го гледаме – съвсем не е лош бизнеса на това момче: обикаля всевъзможни купони и си докарва в най-лошия случай за няколко месеца годишната заплата на повечето от нас. А ако има късмет – и няколкогодишната.
Великият китайски мъдрец Сун Дзъ е написал: “Възможностите се умножават, когато бъдат уловени.” Историята с 37-годишния Джем потвърждава верността и – човекът е зърнал очерталата се възможност и адекватно е реагирал.
За немалко хора да събираш празни бутилки е непрестижна и унизителна дейност на фона на високо технологичните професии например. Джем не смята така – за него тази практика е добра, не само защото му осигурява прилични доходи. А най-вече заради свободата, която му дава: той определя кога и къде да се появи, за да събере празните бутилки, защото сам е началник на себе си…