Приказки, които ни откриват света на прекрасното

Приказки, които ни откриват света на прекрасното

От първата снимка, направена през 1826 година и достигнала до нас, са минали близо два века. Много неща за това време са изчезнали, но не и фотографията. Благодарение на нея ставаме свидетели на миналото, настоящето и дори на бъдещето. Една снимка е в състояние да ни каже много повече, отколкото хиляди думи. И при това да го направи много разбираемо и красиво.
Фотографиите са и безценен източник на идеи. В тях често намираме отговор на въпроси, които отдавна ни вълнуват. И обратното – една снимка е в състояние да ни заинтригува и да спре вниманието ни върху нещо, което не сме забелязвали, но точно то може да е от съществено значение за нас. Креативните фотографии са не просто изображения – те ни ангажират емоционално, помагат ни да излезем извън границите на всекидневието. Често те стават онази искра, от която пламва така желаното вдъхновение.

Architecture Photography

Затова е добре да търсим и да се вглеждаме в работите на нестандартни фотографи. Като Даниел Руеда и Анна Девис например. Двамата живеят в един красив испански град, разположен при вливането на река Турия в Средиземно море – Валенсия. По професия са архитекти, но работят и като фотографи и преподаватели. Винаги щом имат тази възможност, те грабват камерите и поемат из Европа. Пътешестват и снимат. Но това не са обикновени снимки, а една невероятна игра с архитектура. Техните композиции са като приказки, които ни радват и ни помагат да виждаме прекрасното в нашия свят.

-Не е достатъчно просто да имаш изображение, което изглежда красиво – казва Даниел. – То трябва да говори без думи.
И техните снимки съумяват да направят това. Те са причудливи, забавни, увлекателни.

Architecture Photography

-Тези места от снимките сами ме намират – шегува се Даниел. – А може би аз тях, защото имам скрит радар, който винаги е включен. Да се намерят тези сгради не е трудно, стига да знаеш, какво търсиш.
Двамата пътешестват из градовете на Европа и търсят улици с необикновена архитектура. А после тя става не просто фон, а съставна част от композицията на невероятните им снимки.
Те не просто снимат – те създават история без думи, която грабва и радва зрителя.

А за да се получи това, Даниел и Анна първо я сътворяват в главите си. Те импровизират, търсят и възпроизвеждат. Искат да изяснят за себе си, какво ще кажат и как това ще се направи в кадъра. Идеята си те рисуват, като си играят със състава, геометрията, цвета, формите… Стремят се да кажат повече, но с по-малко. За тях обмислянето на историята е най-трудната, но и най-красивата част в работата им. Останалото е просто натискане на бутона за снимане.

Своето хоби Даниел и Анна са превърнали и в успешен бизнес. Двамата са много търсени от производители, търговци, рекламни агенции. Със снимките си те участват в различни проекти. Имат уеб сайтове, правят видеоклипове, водят собствено радио-шоу. Освен добри доходи, хобито им дава възможност да попаднат на места, където иначе трудно биха се оказали.

Architecture Photography

Внимание към детайла, чувствителност и деликатност – това показват снимките им.
Благодарение на фантазията им улицата се превръща в сцена, на която те са герои и играят своите роли. А зрителите се забавляват и истински се радват на това, което виждат.