Приказки от стари ризи

Приказки от стари ризи

Всички ние разполагаме с един уникален и практически неизчерпаем ресурс, от който да черпим вдъхновение и мощ: този на нашето въображение. То не признава нито граници, нито забранени пространства, в които да се втурне. Ако не го затормозяваме с мързел и различни глупости, с които си губим времето доста често, а го подхранваме и му даваме простор за изява, то с негова помощ можем да постигаме чудеса.

Стефани Милър е един отличен пример за това. Самата тя е художник и учител по рисуване. След раждането на дъщерите си, обаче, затънала в битовизми. И определено и липсвал света на изкуството.

– Ние живеем в двустайно жилище, в което няма място, за да мога да рисувам картини – казва Стефани. – Освен това маслените бои имат и вредни изпарения. Пък и самата работа изисква много време, с което аз не разполагам – трябва да се грижа за децата си. Същевременно страдах от следродилна депресия, бях потресена от майчинския начин на живот, чувствах загуба на идентичност.

И тогава се появила шевната машина. Съпругът и решил да я купи, защото цената била ниска – продавала се за 50 долара. Но точно тя помогнала на Стефани да се върне към творчеството, което толкова много обичала.

Тя започнала да изучава ръководства в YouTube за това, как се шият рокли. Заровила се и в Instagram, разглеждала как работят други хора и решила да опита и тя. Съпругът и отслабвал и затова бил захвърлил много от ризите, които имал.

Но те – благодарение на креативността на Стефани и шевната машинка, получили нов живот. Започнали да се превръщат във приказни рокли, панталонки, костюми… Облечени в тях дъщерите и изглеждали още по-очарователно.

– Моята три годишна дъщеричка нарича роклите, които аз и шия “роклите на Елза” и желае непрекъснато да ги носи – разказва Стефани. – Когато се готвя да пера дъщерите ми отделят ризите на съпруга ми и искат от тях да им правя нови рокли.

Сега Стефани е вече известен дизайнер на рокли от мъжки ризи. Близки, съседи, приятели непрекъснато я зареждат с непотребни дрехи и тъкани така, че младата дама има достатъчно “суровина”, с която да създава великолепните си изделия.

Една древна японска поговорка казва, че във всяко нещо има повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Това, което прави Стефани доказва нейната мъдрост и непреходност. И в остарелите, ненужни ни вече дрехи, ако се вгледаме непредубедено можем да открием страхотни възможности.

Оказва се, че с една обикновена шевна машина и купчина вече ненужни мъжки ризи, може да се създават невероятни продукти. А малкото жилище да се превърне в едно вълшебно пространство, което да радва децата.
Както това го прави Стефани.