Пролет е, но зад ъгъла наднича лятото

Пролет е, но зад ъгъла наднича лятото

Креативни личности не спират да изобретяват щури и полезни неща. Защото всяко време се нуждае от своите решения. Ето, сега е пролет, слънцето приятно напича, но след броени седмици ще търсим сянка от жегите. Прогнозите са, че задаващите се летни дни ще са доста по-топли от миналогодишните. А те не бяха от най-хладните…
Не всеки приема спокойно капризите на времето. Има хора, които си падат по горещините, но има и такива, на които косите им се изправят, като си представят това, което се задава. Е, точно за тях хора с въображение предлагат определено нестандартни средства за разхлаждането им.
Ако питаме сведущи образи, кои са най-добрите вентилатори, вероятно повечето от тях без да се замислят ще се сетят за тези, произведени в компанията на Джеймс Дайсън. Нямат перки, осигуряват по желание студен или топъл въздух, като могат да почистват въздуха в помещенията, където се използват.

Но това, че безспорен авторитет като господин Дайсън е създал поредното си чудо, покрай многобройните си други изобретения не означава, че след него нищо ново не може да бъде създадено в областта на машинките за охлаждане. Тази истина ни доказват креативни личности от не по-малко знаменитата компания Panasonic: те предложиха на пазара своя вентилатор Q.
Тяхното творение заема скромно пространство – диаметъра му е едва 25 сантиметра и тежи точно 2.1 килограма. Във времена, когато цените на електроенергията не спират да растат, не е за пренебрегване и неговата пестеливост – Q харчи, когато е включен на пълна мощност едва 18.5 вата. Но ако е избрана минималната мощност, то потреблението спада до 2.5 вата.
Нестандартният подход на японските дизайнери – Q е кръгъл като топка, му осигурява оптимална работоспособност: издухва седем пъти повече въздух, отколкото засмуква! Но и това не е всичко – стига да поискаме и той ще имитира чрез вариативен подход истински вятър.
Спокойно може да го ползваме и след като отмине лятото – поставяме топката до радиатора и топлината от него равномерно ще се разпределя из цялата стая.

И още едно креативно решение за жегите на хора от страната на изгряващото слънце: дрехи с вентилатори, подхранвани от батерийки. Те са закрепени на гърба и имат пулт за управление. Включваме ги и сбогом жега!