Промиват ни мозъка, за да им купуваме лекарствата: 2

Промиват ни мозъка, за да им купуваме лекарствата: 2

Експерти на Британския комитет по етика на публикациите съобщиха, че именити лекари са публикували материали в престижни медицински списания, в които данните са били подправени за целите на популяризиране на определен тип лекарства. От Комитета изразиха подозрения, че фармацевтични фирми не се скъпят за суми, които плащат на известни медици, само за да разполагат с името им.

Не е тайна, че статия на страниците на престижно списание, подписана от уважаван в медицинските среди професионалист, който сочи преимуществата на новата разработка, оказва съществено влияние на избора на лекаря.
Експерти на американския фонд “Health-Partners” установиха, че не по-малко от една трета от учените изкривяват данните от изпитвания на лекарства, като съзнателно им приписват желани лечебни свойства.

Учени от медицинската организация Boston Medical Center установиха, че всеки дванайсти американски лекар получава като минимум една заплата от фармацевтични компании, които произвеждат лекарства. Те са проучили не само преките заплащания на лекари, но и парите, които те са получили за публични изяви, а така също техни обеди и почивки за сметка на фармацевтични компании. Най-популярната форма на възнаграждение е ядене и пиене за сметка на компаниите.

Най-много пари са дадени като хонорари за публични изказвания, в които се изтъква голямата полза от лекарствата. И неголеми плащания на лекари от фармацевтични компании увеличават издаването от тях на рецепти. Медици, които са вечеряли за сметка на фармацевтични компании дори само веднъж, много по-често изписват на своите пациенти лекарства, произведени от компанията, която им е платила това удоволствие.

Изследователите, осъществили този анализ са уверени: издаването на неподходящи рецепти оказва немалко влияние на смъртността в страната!
За възможностите да бъдем манипулирани от фармацевтиката сочи факта, че огромната част от изследванията, които проверяват ефективността и безопасността на лекарствата, се финансират (пряко и косвено) от техните производители – фармацевтичните компании.

А колкото по-тесни са връзките между авторите на научни статии и производителите на лекарства, толкова по-често рисковете от приемането на техните медикаменти биват омаловажавани, а полезните им ефекти подчертавани – извод, до който достигат канадски изследователи.
Германски експерти също обръщат внимание на този тревожен факт – растящото влияние на фармацевтичната индустрия върху лекари, учени и групи за взаимопомощ на пациенти.

Те отбелязват, че тези гиганти използват лекарски конгреси, за да прокарват на пазара своята продукция. Те също така спонсорират фалшиви резултати от изследвания. Така например след 1990 г. само седем от общо 450 появили се на пазара препарата са били в действителност нови. Всички останали, представяни като “нови” лекарства, в действителност нямали никакъв непознат терапевтичен ефект.

С помощта на щедро платени манипулатори и медии компаниите създават у хората лъжливи страхове, които се превръщат в източник на многомилионни печалби от продажби на безполезни лекарства. Нещо повече: маркетолозите вече са постигнали един невероятен ефект, който няма как да не радва фармацевтичната индустрия: мозъците на новите поколения така са промити, че те вече не възприемат лекарствата като препарати, които може да предпише само специалист.

За тях те са най-обикновени потребителски продукти, които могат сами да си купуват и употребяват, както и когато си пожелаят. Те не си дават сметка, че така се пристрастяват към употреба на лекарства, които не само не са им необходими, но повечето от тях съсипват имунитета им, здравето им като цяло.
Особено опасен е агресивния маркетинг в областта на детското хранене.

Фармацевтичната индустрия плаща огромни суми за да убеди майки, че отказа от кърмене никак не повлиява на организма на детето – изкуствените хранителни смески напълно го заменяли. Но така майките заплашват здравето на детето си с години напред.
На тарикатите от фармацевтичната индустрия им дреме, че в резултат от тази тяхна дейност здрави хора се превръщат в пациенти, а немалко от тях трайно увреждат организма си, умират преждевременно.

Така, че преди да посегнете към поредното хапче, е добре да си припомните много простичката истина: фармацевтичните фирми се интересуват от едно единствено нещо – да приберат парите ни. А дали да бъдем здрави или не – това си е лично наш проблем.
Учени от университета в Бостън са изследвали състоянието на здравето на 739 души, доживяли до 100 години. И така са установили, че ако искаш да живееш дълго, трябва да се съсредоточиш на подържане на нормална физическа форма, а не на лечение на болести, които се появяват неизбежно у човека в процеса на стареенето му.