Отлично средство за добро здраве и чудесна фигура

Отлично средство за добро здраве и чудесна фигура

 

 

 

Зимата властва над страната ни – поне като дата на календара. Но скоростта, с която летят дните никак не е малка. Ето, вчера чествахме коледните и новогодишните празници, а вече сме в средата на януари. Така неусетно ще долети и пролетта. Един от любимите ни сезони, който ни носи много радост и вълнения.
Но идва и със своите проблеми. Като този например – последиците от вкусотиите, с които сме се глезили през тези зимни месеци, ще станат очевидни. Това е цената да се разделим с топлите и криещи излишните ни килца дрехи.


Как да си върнем хубавата фигура и същевременно да укрепим и здравето си? Е, освен въвеждане ред в похапването (в смисъл да намалим поеманите калории), ние разполагаме и с още едно ефективно средство: спорта.
Но не ни стига времето за него. А наблизо до дома ни няма и подходящ фитнес-салон. Плувният басейн и той е трудно достъпен, а и не сме свикнали да размахваме сутрин гири и дъмпели в хола.


Болничният комплекс „Клиника Мейо“, разположен в град Рочестър, САЩ, е известен в цял свят. Тук се правят много полезни проучвания, като например – кои са най-ефективните способи за сваляне на излишни килограми чрез изгаряне на калории. Ето някои любопитни резултати от тяхната дейност:

– спокойно се разхождаме по улицата – ще изгорим 255 килокалории за един час;
– кротко си караме колелото – и 364 килокалории за час отлитат от нас;


– на ски сме – разделяме се с 391 килокалории за час;
– ходим бързо – няма ги 391 килокалории за час;
– спокойно плуваме – похарчваме 528 килокалории за час;
– вървим в планината – изгаряме 637 килокалории за час;
– играем тенис – отлитат 728 килокалории за час;
– бягаме със скорост от 8 км в час – изгаряме 755 килокалории за час;


– тичаме нагоре по стълбите в блока – махаме 819 килокалории за час;
– скачаме с въже – и се разделяме с 1074 килокалории за час.

Излиза, че тази така добре позната ни от детските години игра – да скачаме на въже, се оказва и най-доброто средство за да премахнем излишните килограми от тялото ни. При това не са ни нужни абонаменти за фитнес зали, скъпи екипи, уреди.

Трябва ни само едно въже и подходящо пространство за да си подскачаме. Можем да го правим в кварталната градинка, в парка, в дома дори, стига жилището ни да е на първия етаж.
Истината е, че скачането на въже си е сериозен спорт, по който се провеждат и световни първенства. А майсторите в подскачането правят невероятни неща, от които може да ни спре дъха. Като Вивиен Вайда – тази симпатична дама е 14-кратен световен шампион по скокове на въже.
Вижте какви неща ги върши Вивиен. Красота, атлетизъм, грация – какво ли няма в нейното изпълнение!

Скоковете на въже развиват издръжливостта и силата ни, укрепват дихателната и сърдечносъдовата ни система, тренират всичките ни мускулни групи, развиват ловкостта и координацията ни. При скоковете на въже се похарчват много повече калории, отколкото ако бягаме например. Благодарение на въжето ние ще забравим за излишните килограми.

Особено ефективно се отразява на жените – над 80 на сто от натоварването при скоковете с въже се пада на най-проблемните участъци на женското тяло: бедра, корем, гръб.
Можете да задигнете някои идеи за скачане на въже и от страницата на Вивиан в Инстаграм.

Остава и ние да се снабдим с въже и да поемем по пътя на доброто здраве и отличното самочувствие, което си върви със стройната фигура.