Работят ли чиновници на власт за тези, които ни тровят?

Работят ли чиновници на власт за тези, които ни тровят?

https://medaboutme.ru/upload/iblock/218/sakhar_kak_narkotik_9_prichin_otkazatsya_ot_nego_pryamo_seychas_small.jpg

Лято е. Време е за разпускане – море, плажове… Нормално е в такъв сезон да ни се иска и да се поглезим с разни вкусотии, които ни примамват от магазини, улични сергии, заведения за обществено хранене.
За съжаление, всичко това носи все повече рискове за здравето ни. Всевъзможни сладкиши, сладоледи, разхладителни напитки и други продукти, които ни изкушават, съвсем не са така безвредни, както може би ни изглеждат. За да ни накарат да си ги купим, техните производители яко ги тъпчат с всевъзможни подобрители, набухватели, оцветители, стабилизатори… И така на практика ни създават и немалко здравословни проблеми.
Един от най-използваните в света подсладители днес например, е аспартама. По-известен е като Нутрасуит (NutraSweet). Той е 200 пъти по-сладък от захарта. С него са натъпкани не само сладоледи и всевъзможни сладкиши – той присъства в над 6000 продукта, включително предназначени за диабетици и в много лекарства. Неговата употреба в храни и напитки е одобрена през 2013 г. от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), а европейският му код като хранителна добавка е Е951.
Официалното мнение, защитавано от чиновниците от EFSA, овластени да разрешават продажбата на подобни продукти е, че Нутрасуит е безопасен и няма странични негативни ефекти за човешкото здраве. Но има и експерти, които са точно на обратното мнение: те твърдят, че Е951 е твърде опасен, за да бъде използван. “Безобидният” аспартам поражда дисфункция на ендокринните жлези, води до умствена изостаналост, деменция и болестта на Алцхаймер, носи висок риск от рак на черния и белия дроб и множество други заболявания. Разрешението на EFSA, обаче, развърза ръцете на производители и търговци и сега те най-спокойно продължават да подслаждат продукцията си с Е951. Още повече, че в сравнение с цената на захарта той им излиза направо без пари.

https://www.delo.si/images/slike/picture/20180213/odprtakuhinja-uzitek.jpg

Но наскоро учени от Университета в Съсекс публикуваха резултати от свое проучване, което поставя под съмнение, както безопасността на аспартама, така и безкористността на чиновници, овластени да го допуснат на пазара. Според проф. Ерик Милстоун и д-р Елизабет Доусън няма реални доказателства, че този най-широко използван изкуствен подсладител не носи рискове за човека, изтъква MedicalXpress.
Учените подчертават, че има много сериозни недостатъци в твърдението, направено през 2013 г. от EFSA за безопасността на аспартама. Според тях експертната комисия на EFSA е отхвърлила резултатите от всяко едно от 73 изследвания, които са доказвали, че аспартама е вреден. Същевременно 84 на сто от изследванията, в които са отсъствали доказателства за опасността от този подсладител, са били охотно приети и тълкувани като надеждни.
Сега учените настояват да бъде прекратено използването на аспартам в ЕС, докато не бъдат извършени независими и задълбочени проучвания. За проф. Милстоун радикално трябва да се преразгледа самата процедура по безопасност на храните в ЕС и да се прекратят дискусиите при „затворени врати“. Или другояче казано налице е недостиг на прозрачност и отговорен, последователен подход при оценката и вземането на решения. Той е убеден, че разрешението за продажба и използване на аспартам следва да бъде незабавно прекратено в целия ЕС.
Изследването на Университета в Съсекс е установило редица недостатъци в контрола на EFSA относно риска от употребата на аспартама. Приемани са били за верни резултати от проучвания, които експерти са определяли с термини, като „ужасно неадекватни“ и „безполезни“. В същото време са били отхвърляни факти, които са сочели вредата от използването на Нутрасуит. Това се е правило независимо, че 73 от тези проучвания, са били далеч по-надеждни от онези, които не са носели информация за риск. Демонстрирани са озадачаващи аномалии, включително непоследователни и непризнати предположения, подчертават изследователите.
Самият проф. Милстоун е предоставил досие с 30 документа към процедурата от 2013 г., в което се описвала неадекватността на 15 по-ранни проучвания. Но EFSA просто не ги е придвижала за изучаване от своите съветници. Членовете на тази комисия позитивно са били ориентирани единствено към изводи, които “доказват” безопасността на аспартама. Проф. Милстоун отбелязва, че въпросът дали търговските конфликти на интереси може да са засегнали доклада на комисията, никога не може да бъде адекватно отхвърлен, защото всички срещи са се провели “зад затворени врати”.

https://2.bp.blogspot.com/-IlaK1NMGWGE/V0cVpQTzyBI/AAAAAAAAAWc/2FIp9M1M3esLdzL2-2Dw_ZKCU0JXFa0bACK4B/w1200-h630-p-k-no-nu/dondurma-yiyen-c%25CC%25A7ocuk.jpg

Тим Ланг е професор по хранителна политика в Лондонския университет. Самият той не е участвал в изследването на своите колеги от Университета в Съсекс. Но след като се е запознал с неговите резултати, го определя като важно и навременно. И препоръчва на хората да намалят осезаемо както захарта, така и аспартама.
Освен конкретната опасност от употребата на Nutrasweet изследването на Университета в Съсекс повдига един безкрайно важен въпрос: доколко може да се има доверие на чиновници, които вземат решения да се използва или не конкретен
продукт. Вероятността от корупция в тази област е реална и изключително висока. Производителите не жалят средства, за да си осигурят продажбата на това, което предлагат на пазара. На тях общо взето не им пука дали то ще е полезно или вредно за потребителите. Ето защо е нужна радикална промяна на процесите, които сега се прилагат в ЕС по отношение безопасността на хранителните продукти и на лекарствата. Включително да бъде прекратена порочната практика дискусиите да се провеждат непрозрачно, зад “заключени врати”.
“Парите не миришат” са думи, които историците приписват на Тит Флавий Веспасиан – римски император през периода 22 юни 69 до 24 август 79 г. През вековете, които ни делят от неговото време, много неща са се променили в света. Но не и страстта на властимащи и чиновници към дебелите пачки. За да си ги осигурят те са готови да отхвърлят всичко онова, което застрашава интересите на “спонсорите” им.
Добре е да помним това, когато посягаме към рафта с продукти. Както и простичката истина, че никой освен нас, не е заинтересован да бъдем здрави.