Радостта от мързела: 2 част

Радостта от мързела: 2 част

 

8.
Една от моите любими книги – “Мечо Пух”, е прекрасен съветник и в областта на нищонеправенето. Ето малък откъс от нея:
– Най-обичам да правя Нищо – каза Кристофър Робин.
– Как го правиш Нищото? – попита Пух, след като дълго се чуди.
– Ами когато някой те викне – точно когато си тръгнал да го правиш – “Какво ще правиш, Кристофър Робин?”, и ти отговориш: “О, нищо!”, и тогава отиваш и го правиш.
– О, разбрах! – каза Пух.
– Ето това, което сега правим, е нищо.
– О, разбрах – каза пак Пух.
– То значи да се скиташ, да се вслушваш във всичко, което не можеш да чуеш, и за нищо да не те е грижа.


Какво се случи с никому неизвестния преди време програмист Джеф Безос? Ами човека си бе много любопитен, което предполага, че разполагаш и с достатъчно свободно време. Но така попадна на информацията, че интернет ще се развива с огромна скорост. И че бъдещето ще е в онлайн търговията, защото тя ще помага на хората да пестят от времето си. Е, Джеф не е вчерашен – сети се, че хората са лениви и не биха желали да отидат дори до книжарницата, за да се снабдят с нужната им книга. Затова взе та си създаде Amazon.com. Тя зарадва хората, тъй като им остави повече време за мързелуване, а на Джеф подари милиарди долари.


9.
Ако не правим нищо друго, освен непрекъснато да работим, няма как да сме креативни. Ърнест Ръдърфорд – знаменит физик, една вечер отишъл в лабораторията си и зърнал там да се труди един от учениците му.
– Какво правите тук толкова късно? – запитал го учудено Ръдърфорд.
– Работя! – казал ученика.
– А какво правите през деня?
– Работя, разбира се! – отговорил ученика.
– И рано сутринта също ли работите?
– Да, професоре и сутрин работя! – потвърдил гордо ученика, очаквайки похвала.
Ръдърфорд помрачнял, а после раздразнено го запитал:
– Добре де, а кога мислите?


За това става дума – на тези, дето само работят, не им остава време да оставят мислите си да се реят в неизвестността. Никой не знае, какъв ще е резултата от подобен свободен полет, но именно от тази непредсказуемост може да се роди печелившо хрумване. Затова мързела и креативността не са врагове, а неразделни приятели.


10.
В третия век преди нашата ера древногръцкият математик, астроном, физик и инженер Архимед не се е юрнал веднага да решава задачата, която му възложил тогавашния владетел на Сиракуза Хиерон II, а първо си полегнал във ваната. И така достигнал до възклицанието: “Еврика!” Но ако не беше помързелувал може би нямаше да реши поставената му задача и да открие закона, който носи името му.


В психологията се използва понятието прокрастинация (от латинското procrastinatus: pro- вместо напред и crastinus -утре) – отлагане за после на нещо, което ни е неприятно да го свършим веднага. Оказва се, че ако не бързаме, а спокойно отлагаме нещата, които би трябвало да свършим днес за утре, ще сме по-успешни. Експерти анализираха поведението на работното място на хора с високи интелектуални способности, които са спечелили победа в конкурса Intel Science Talent. И така установиха, че те са успявали, защото не са бързали, обичали да мързелуват, вместо да се потят. Но по време на лентяйството и заниманията с други дела, подсъзнанието им не преставало да търси и да генерира необходимите им свежи хрумвания.


11.
Излиза, че нови идеи няма как да ни хрумнат, ако не можем да си поемем дъх от многобройните задължения, с които сме се натоварили. Да си спомним и за знаменития принцип на Парето: резултатите, които постигаме се дължат на 20 на сто от усилията, които полагаме. Изводът е, че много от нещата, които правим, можем спокойно да не ги правим.
Как излизат знаменити дизайнери от ситуации, в които са “зациклили” и не могат да генерират нестандартни хрумвания? Ето какво признават някои от тях в свои интервюта.

Никълъс Фелтън – култов дизайнер, който създаде Timeline изгледа на Facebook казва, че ако блокира и няма идеи незабавно се отдава на мързелуване. Джи Ли, който е работил като креативен директор на Google Creative Labs, а сега е във Фейсбук разказва, че когато не е в състояние да измисли нещо щуро, се качва на мотора си и запрашва нанякъде. Но се старае въобще да не мисли за проекта. И по необясним за него начин в края на краищата нещо сработва и се ражда търсената идея. Професор Ерик Шпикерман е основател на студиите MetaDesign и FontShop, създал е световноизвестни шрифтове, като FF Meta и ITC Officina, признати за класика. За да стимулира креативността си Ерик също лентяйства и така дава свобода на мисленето си.


12.
Излиза, че двигател на прогреса съвсем не са работохолиците, а мързеливите. За да живеят така, както на тях им харесва, те неизбежно трябва да проявяват неординарно мислене, да търсят и да намират необичайни решения. Това е установил и Бил Гейтс – един от най-богатите хора на планетата:
– Винаги ще избера мързелив човек да свърши трудна работа – казва Бил, – защото той ще намери най-лесния начин да я направи.
Спомнете си примера с програмиста, дето автоматизира работната си позиция и получи възможността да мързелува и се наслаждава на живота си. Мързеливият има достатъчно време, за да остави мисленето си да броди натам, накъдето си поиска. Но така то не само търси и открива нови възможности, но е в състояние да променя и налични перспективи.


13.
Злото не е безработицата, злото е свръхнатоварването ни. В началото на новия век норвежкия социолог Томас Ериксън публикува книгата си “Тиранията на момента”. Основната идея в нея е, че ние ставаме роби на технологии, които са призвани по идея да ни направят свободни. Информацията днес ни залива отвсякъде, но нямаме време да я осмислим, да вникваме в нея. Времето тиранства над пространството: далечното става близко, а близкото представа да съществува като такова. Ние губим способността да чувстваме красотата на мига, защото си мислим вече за следващия. А той идва с такава шеметна скорост, че ни е трудно да оценим сегашния момент. Скоростта е модерния ни наркотик, който ни прави зависими, ние затъваме в детайли и губим гледките към бъдещето. А на смъртното ни легло едва ли ще съжаляваме за това, че сме изпратили малко електронни писма или сме провели недостатъчно съвещания, заключава Томас.


14.
Не мързеливите, а трудохолиците – тези, които живеят, за да работят, имат много сериозни проблеми. Те са хората, които непрекъснато бързат за някъде, вечно имат ангажименти и се чувстват като изтискани лимони в края на всеки работен ден. Те са забравили как да отпускат, не знаят какво е това отдих, защото са пленници на амбиции, налагани от масовата култура – работа, кариера, власт, пари, вещи… Един безкраен бяг, в който не можеш да се порадваш на изгрялото слънце, чуруликащите птички в парка, простото седене с бутилка бира на пейката пред блока, играта на табла или карти…
Преди време и генералния директор и съосновател на Гугъл Лари Пейдж заяви, че хората не трябва да работят толкова много, както сега. Според него просто в това няма реална необходимост.


Не случайно през 2008 година в Лондон бе открито едно от първите училища точно за работохолици – в него те се учат, как да се радват на обикновените човешки радости: да си почиват, да четат, да се занимават с изкуство, да правят любов, да пътешестват,  да се хранят без да бързат… Цената на обучението бе определена на 195 лири, а продължителността му – около два месеца. В училището преподават философи, писатели, художници и други интелектуалци, които знаят как да се наслаждават на живота.


15.
И най-важното: ние не разполагаме с неизчерпаема жизнена енергия – нея за всяко живо същество природата строго я е лимитирала. И от нас зависи темпото, с което ще я харчим: можем да я изразходваме, отдавайки се на работа или да я икономисваме и съхраняваме за по-дълго, като си почиваме. Защо жените живеят повече от мъжете например? Е, една от причините за това е, че те харчат с около 10 на сто по-малко жизнена енергия от тях. И лъвът на свобода живее около 10 години, но в зоопарка спокойно докарва и до 20 – когато е в дивата природа той минава километри, за да си намери храна, а в зоопарка мързелува.


Жизнената философия на мързеливия е да работиш така, че да харчиш най-малко ресурси, денят ти да минава без напрежение и успешно да постигаш целите си. Той помни, че почивката е и прекрасна защита от стреса, за който си знаем, че е в основата на всички заболявания. А интуитивно е осъзнал, че идеите, от които зависи мястото му под Слънцето, най-добре се раждат по време на мързелуване.
Добре е да имаме предвид всичко това, когато избираме приоритетите, за които ще харчим от жизнената си енергия, отпусната ни от Всевишния.