Решение, намерено преди повече от пет века

Решение, намерено преди повече от пет века

 

 

Успяваме не само, когато раждаме оригинални идеи, но и когато преоткриваме забравени древни подходи. Съчетани с постиженията на днешните ни технологии те ни позволяват да създаваме продукти, които да удивляват и радват другите хора.
Великденският остров (наричан още Рапа Нуи и Пасха) е владение на Чили и се намира в южната част на Тихия океан. За него казват, че е най-изолираното място в света, на което живеят около 5800 души. Пасха е известен най-вече с моаите си – монолитни човешки фигури, издялани от камък. Местните жители са убедени, че в тях е заключена свръхестествената сила на предците на първия крал на острова – Хоту Мату’а.


Студенти от Масачузетския технологически институт решиха да изучат математическите принципи, благодарение на които са се появили древните скулптури на жителите на остров Пасха. Това им позволи да построят своя гигантска фигура, която тежи 900 килограма. Но тя може да се върти и повдига с минимални усилия, без да се необходими кранове и друга техника.


Първоначално студентите са създали компютърен модел, а после по него са изработили фигурата от пеноблок. След това тя е била залята с фибробетон. Но независимо от огромното и тегло, фигурата се върти с едно докосване на пръст. Могат да я преместят от едно на друго място и няколко човека.
Студентското изобретение определено впечатлява със своята необичайност. А още повече пък с това, че подхода за създаването на тази фигура, е бил намерен преди повече от пет века.