Рисунки, които дарява на вълните

Рисунки, които дарява на вълните

Има хора, към които природата е била особено щедра. Тя ги е надарила със способност да излизат извън рамките на традиционното мислене, да раждат нетривиални идеи, да са весели и остроумни. Да са като децата – за тях всеки ден да е едно вълнуващо събитие.

Един от тях е и холандският художник Тим Хукстра. Своите невероятни рисунки той създава не на платно и в студио, а на пясъка на брега с гребло.

Тим рисува откакто се помни. Не обича галериите – привърженик е на идеята за временното изкуство, защото за него всички неща в живота са временни.

Като дете той през цялото лято е бил на плажа. Пясъкът е бил неговото платно, върху което е рисувал с предмети, които намирал там. Докато преди няколко години е започнал да работи с гребло. Това му е позволило да създава големи рисунки.

Върху всяка от тях той работи обикновено около 4 часа. Но на него му доставя огромно удоволствие да е сред природата и същевременно да се занимава с любимото си дело.

А когато рисунките му станали гигантски, решил да ги види как изглеждат от високо. Първоначално закрепил камера GoPro на хартиено хвърчило и така започнал да ги фотографира. Сега използва за тази цел дрон. А после рисунките му ги отмиват вълните…

Dutch Beach Art

Защо прави всичко това Тим?

– Надявам се хората да се изненадат, когато видят рисунките ми – казва той. – И тогава у тях да се появат въпроси, да съумея да ги докосна. Или просто да усетят енергетиката, която влагам в своята работа.

Dutch Beach Art

Тим постига това – хората, които са видели неговите рисунки, наистина се радват на тяхната красота…