Роботите идват, а ние най-вероятно ще си тръгнем

Роботите идват, а ние най-вероятно ще си тръгнем

Хората, които си мислят, че изкуственият интелект и роботизацията са неща, които не ги засягат непосредствено, скоро ще бъдат неприятно разочаровани. Напредъкът в тази област е невероятен. Преходът от прототип до готов за пазара продукт вече става не за години, а буквално за часове.
Растящият интерес на всевъзможни работодатели към автоматизиране на трудови операции в техния бизнес, е разбираем: роботите и изкуствения интелект са несравнимо по-ефективни от човека. Един пример: наскоро китайска фабрика (Changying Precision Technology Company), която сглобява мобилни телефони, уволни 90 на сто от своите сътрудници. На тяхно място назначи промишлени роботи. Ако преди по сглобяването на телефоните работеха 650 човека, сега за нормалното протичане на целия процес, са нужни 20 души. Бракът незабавно спадна с над 80 на сто, а ефективността на труда се увеличи с 250 на сто! Съответно и печалбите на собствениците на Changying Precision Technology Company, поеха сткремително нагоре.
Няма област, в която автоматизацията да не нахлуе победоносно. Аз вече писах за една от първите професии, която в днешния и вид ще престане да я има. Парадоксът е, че дори дейности, смятани за печеливши и недосегаеми за изкуствения интелект и роботите, днес вече реално са застрашени.


Програмирането е професия, която е търсена и твърде доходна. Това обяснява и защо много млади хора се насочват към нея – подготвят се за конкурсни изпити в природо-математически гимназии, учат тънкостите на кодирането във всевъзможни курсове и академии. Така е днес. Но е почти сигурно, че много скоро картината и тук ще се промени. Вероятността бюрата за помощ на безработни да започнат да се пълнят с програмисти, никак не е фантастична. Причината: програмисти създават програми, които правят ненужни самите тях.
През лятото на миналата година медиите разказаха любопитна история – за програмист от Калифорния, който автоматизирал напълно работния си процес. Симпатягата (известен е в мрежата с псевдонима Reddit FiletOfFish1066 – FOF) в продължение на 6 години нищо не правел на работното си място. Неговата задача била да тестира програмно осигуряване, както и да програмира. Но той се изхитрил и за няколко месеца напълно автоматизирал с помощта на компютъра си своето работно място. Така получил свободата да прави, каквото си поиска в работно време. И човека се забавлявал пълноценно – шляел се, играел, сърфирал в интернет, посещавал всевъзможни спа центрове… Общо за 6 години той реално е работил не повече от 50 часа. Но всичко, което му се възлагало, било перфектно изпълнявано. От компютъра. А симпатягата само прибирал заплатата си – около 95000 долара на година.
Но FOF толкова се размързелувал, че съвсем занемарил квалификацията си. Като прехвърлил цялата си работа на компютъра, в един момент той забравил всички програмни кодове, загубил и професионалните си навици. Но понеже бил разумен в разходите, успял да спести за тези 6 години чисти 200000 долара. Това му позволило, след като го изгонили от фирмата, да започне наново квалификационни курсове по програмиране и така да възстанови знанията си по структура на данни и алгоритми.


Любовта е една от областите, която занимава простомъртни и докоснати от Всевишния, от хилядолетия. Но и днес хиляди хора продължават да са безпомощни точно в този свят. Това породи една печеливша пазарна ниша – на всевъзможни експерти, които дават съвети на хора, затрудняващи се да изразяват емоциите си и да разбират чувствата на другите.
Но скоро няма да има нужда и от тях. Японски програмисти създадоха изкуствен интелект, който е в състояние да даде отговор на всякакви въпроси точно в тази свръхделикатна материя: любовта. Самообучаваща се система, известна като Oshi-el, генерира сложни отговори и на абстрактни въпроси. И не само това – тя е способна на емпатия (съпреживяване) с човека, който пита: Oshi-el изразява съчувствие, прави изводи и най-вече ободрява клиента.
Системата била проверена и в популярен японски сайт. На него изследователите тестирали Oshi-el чрез 190000 въпроса и 770000 отговора на тема “любовни съвети”, “пътешествия” и “здраве”.
В хода на тестирането на Oshi-el към нея се обърнала 30-годишна жена, която се оказала в любовен триъгълник. Ето какъв съвет получила тя от Oshi-el:
– Сега на вас ви е трудно. Аз разбирам емоциите ви. Струва ми се, че у по-младия (от тях) има към вас чувства. Той ви се е открил, затова ситуацията не е чак толкова лоша. Ако той не поиска отношения с вас, той ще отхвърли вашите опити да се сближите. Желая ви щастие. Продължавайте да действате!
Потребители са оценили примерно една трета от отговорите на Oshi-el като полезни. Нещо повече: този показател се оказал два пъти по-добър, отколкото съветите давани на същия сайт от реални хора.


Какъв е извода от тези примери? Най-важното е да осъзнаем, че новите технологии се усъвършенстват с невероятна скорост. Автоматизацията няма как да я спрем – тя неумолимо и без емоции ще превзема нови и нови работни места. И ще изхвърля милиони на улицата. Като труженици те вече няма да са необходими в областта, в която професионално са се реализирали. Изкуственият интелект и роботите ще са несравнимо по-ефективни и конкурентоспособни от тях. И затова работодателите ще предпочетат точно тях, а не нас, живите хора.
Ще оцелеем само, ако си даваме сметка за тази водеща тенденция и се готвим за новия свят, който стремително лети насам. В наш интерес е да осъзнаем, че днешните ни знания, професионални и организационни навици най-вероятно няма да са ни достатъчни утре. Те просто много бързо ще остаряват. Затова е важно да бъдем открити за нова информация, включително и от области, които сега игнорираме. Просто защото утре ще оцеляват тези, които следят за водещи тенденции, страшно любопитни са, адаптивни са, комуникативни са и са се научили да генерират нестандартни хрумвания.
Креативните хора.